Οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Χαμηλώνει στο 3,5% την ανάπτυξη για το 2022

Εκτίναξη στο 6,3% του πληθωρισμού - Πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2023

Κομισιόν για Ελλάδα: Χαμηλώνει στο 3,5% την ανάπτυξη για το 2022
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση καταγράφει η Κομισιόν που στις εαρινές προβλέψεις κατεβάζει το πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 3,5% έναντι 4,9% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

Αντίθετα αναμένει επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 6,3% φέτος έναντι προηγουμένης εκτίμησης για 3,2%.

Για το επόμενο έτος προβλέπει ανάπτυξη στο 3,1% έναντι 3,5% στις χειμερινές προβλέψεις και πληθωρισμό στο 1,9% από 1,1%.

Σημαντική βελτίωση αναμένει η Κομισιόν στο δημοσιονομικό πεδίο με μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 7,4% το 2021 και περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2023 με επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα; μειωθεί στο 186% του ΑΕΠ το 2022 και στη περιοχή του 180% το 2023.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την πιθανή ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, τις νομικές προσφυγές κατά της ΕΤΑΔ και την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Στις εαρινές προβλέψεις αναφέρεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 8,3% το 2021 χάρη στην καλύτερη των προσδοκιών τουριστική σεζόν και με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει σχεδόν πλήρως ανακάμψει. Στήριγμα στην οικονομία πρόσφεραν επίσης η σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και η περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών, ενώ η χώρα επωφελήθηκε και από την ανάκαμψη της ΕΕ και των άλλων εμπορικών εταίρων της. Τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνησης, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού και οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά την πανδημία αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση» αναφέρεται στην έκθεση.

Η αύξηση των εξαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, χάρη στον τουρισμό, που θεωρείται «ανθεκτικός» δεδομένου του μικρού μεριδίου των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας στις συνολικές αφίξεις.

Τέλος η Κομισιόν σημειώνει ότι ο πόλεμος έχει μεγεθύνει τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές δαπανών των νοικοκυριών και για τη δυναμική των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για την τουριστική περίοδο, καθώς τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των εγχώριων και ξένων τουριστών ενδέχεται να μειωθούν λόγω του πληθωρισμού.

Δείτε επίσης