Οικονομία

Κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά

Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας ανέφερε ότι η παραγωγή σιταριού της χώρας έχει μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια τόνους από 106 εκατ. τόνους πέρυσι

Κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η τιμή του σιταριού κατέρριψε σήμερα ένα "απόλυτο ρεκόρ" στην ευρωπαϊκή αγορά, κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ο τόνος, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών της.

"Είναι ένα απόλυτο ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται στις 7 Μαρτίου 2022 με το σιτάρι να κλείνει στα 422,50 ευρώ ο τόνος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμιέν Βερσάμπρ, χρηματιστής της εταιρίας Inter-Courtage.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σιταριού στον κόσμο.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας ανέφερε ότι η παραγωγή σιταριού της χώρας έχει μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια τόνους από 106 εκατ. τόνους πέρυσι. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 20-40% στην Ινδία.

Ωστόσο, η Ινδία θα συνεχίσει να εξάγει σε άπορα έθνη – η χώρα παρέχει κυρίως σιτάρι στο Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα. Η Ινδία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι παράγει, εξάγοντας 7 εκατ. τόνους σίτου πέρυσι από 109 εκατ. τόνους που παράγονται.

Δείτε επίσης