Οικονομία

Προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ρωσία

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέβαλε 71,25 εκατ. δολάρια

Προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ρωσία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία η Ρωσία η οποία αποπλήρωσε νωρίτερα σήμερα τους τόκους δύο ομολόγων της ενόψει της λήξης της ειδικής άδειας που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ για να επιτρέψουν την πραγματοποίηση τέτοιων συναλλαγών.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέβαλε 71,25 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2026 και 26,5 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2036.

Η διορία για την πληρωμή των τόκων των δύο ομολόγων έληγε την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά η Ρωσία βασίζεται στην ειδική άδεια των ΗΠΑ για τη μεταφορά των χρημάτων στους ξένους ομολογιούχους. Η άδεια αυτή παρακάμπτει τις επιβληθείσες κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα και τις ρωσικές τράπεζες και λήγει στις 25 Μαΐου.

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της τεχνητής χρεοκοπίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα έχει αποκοπεί πλήρως από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα με σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 640 δισ. δολαρίων που διακρατεί στο εξωτερικό να έχουν παγώσει.

Eνώ η Μόσχα διαμήνυσε αρχικά ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πληρωμή σε ξένο επενδυτή αν δεν της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα της συναλλαγματικά αποθέματα, αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει. «Η στρατηγική τώρα είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να είναι το μέρος που ευθύνεται για τη χρεοκοπία» δήλωσε διαχειριστές κεφαλαίων στο Reuters.

O Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό σε ρούβλια αν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις άλλες δυνατότητες αποπληρωμής των ομολόγων και δεν θα κηρύξει χρεοκοπία καθώς έχει τους πόρους για να πληρώσει.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσε ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές ομολόγων σε αμερικανούς επενδυτές.

Δείτε επίσης