Οικονομία

Αποκλειστικό: Οι νέοι μισθοί για 400.000 εργαζόμενους στην εστίαση

Υποχρεωτική Σύμβαση Εργασίας σε εστιατόρια – καφέ – μπαρ – νυχτερινά κέντρα - 31 Μαΐου επικυρώνεται από το Συμβούλιο Εργασίας - Προβλέπονται αυξήσεις έως 30%, επαναφορά πέντε επιδομάτων, αυστηρό 5νθήμερο - Πίνακες και παραδείγματα ανά ειδικότητα 

Αποκλειστικό: Οι νέοι μισθοί για 400.000 εργαζόμενους στην εστίαση
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

«Ομπρέλα προστασίας ανοίγει για 400.000 εργαζόμενους στον Επισιτισμό, με την αναμενόμενη κήρυξη υποχρεωτικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μάλιστα, εκτός από τους μισθούς, «θωρακίζονται» με τη σύμβαση και τα επιδόματα, ενώ προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας.

Όπως σημειώνει ο σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, οι αλλαγές θα επέλθουν αν την 31η Μαΐου κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ των Επισιτιστικών Καταστημάτων, από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όπου έχει πάει το θέμα η κυβέρνηση, κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Απασχόλησης θα συνεδριάσει τελικά στις 31 Μαΐου και θα αποφασίσει (με πολύ αυξημένες πιθανότητες) το αν θα κηρύξει ως υποχρεωτική τη Σύμβαση, εάν, δηλαδή, κρίνει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν, απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζόμενων στον κλάδο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως έχει γίνει ήδη, άλλωστε, με την κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχείων. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης».

Υπολογίζεται ότι η υποχρεωτικότητα επηρεάζειπάνω από 400.000 εργαζόμενους, που αρκετοί εξ αυτών θα δουν αλλαγές στο μισθό τους ως απασχολούμενοι σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κλαμπ.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» με τη βοήθεια του Βασίλη Πρασσά παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα νέα δεδομένα στον Επισιτισμό. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής: 

  • Έρχονται αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 30%.
  • Επανέρχονται επιδόματα όπως: Γάμου, Πολυετίας, Ανθυγιεινής Εργασίας, Ταμείου, Εποχικής Απασχόλησης, Τουριστικής Εκπαίδευσης.
  • Εφαρμόζεται υποχρεωτικά η 5νθήμερη εργασία

Οι ειδικότητες που αφορά η ΣΣΕ είναι οι εξής:

Προσωπικό Κουζίνας: Αρχιμάγειρας, Μάγειρας, Μπουφετζής, Λαντζέρης, Ψήστης.

Λοιπό Προσωπικό: Μπάρμαν, Αποθηκάριος, Ταμίας.

Βοηθητικό Προσωπικό: Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Διανομέας.

 Ενδεικτικά παραδείγματα:

Ειδικότητα – «Μπάρμαν»

Επιδόματα Σύμβασης

Κατώτατος Νομοθετημένος

Επισιτιστικών Καταστημάτων

Διαφορά

Βασικός

713

761,64

Πολυετία (1 έτος)

0

4,63

Γάμου

76,16

Σύνολο Νόμιμου

713

842,43

129,43

Ειδικότητα – «Διανομέας»

Επιδόματα Σύμβασης

Κατώτατος Νομοθετημένος

Επισιτιστικών Καταστημάτων

Διαφορά

Βασικός

713

674,24

Ειδικών Συνθηκών

33,71

Γάμου

67,42

Σύνολο Νόμιμου

713

775,37

62,37

Ειδικότητα – «Ψήστης ή Λαντζέρης»

Επιδόματα Σύμβασης

Κατώτατος Νομοθετημένος

Επισιτιστικών Καταστημάτων

Διαφορά

Βασικός

713

684,3

Γάμου

68,43

Εποχικής Απασχόλησης

68,43

Ανθυγιεινής Εργασίας

68,43

Σύνολο Νόμιμου

713

889,59

176,59

Τι ισχύει για τους σερβιτόρους

Η συγκεκριμένη ειδικότητα κανονικά αμείβεται βάσει του αρ. 54 του Ν. 2294 που ορίζει ότι η αμοιβή τους καθορίζεται σε ποσοστό 16% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για καφέ, μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, και σε ποσοστό 13% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο, είναι πολύ σύνηθες η αμοιβή αυτών των εργαζομένων να γίνεται με βάση τα κατώτατα όρια. Αν, όντως, ισχύει κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν και αυτούς, που σε αρκετές περιπτώσεις θα δουν αύξηση στο μισθό τους.

Πότε υπεγράφη η σύμβαση

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΣΣΕ Επισιτιστικών & Τουριστικών Καταστημάτων υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021 και διαμορφώνει μισθούς και ημερομίσθια για το διάστημα 22/02/2021 έως 22/02/2023, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δέσμευε μόνο τα μέλη των φορέων που την υπέγραψαν. Πλέον, η υποχρεωτική εφαρμογή θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη με το σύνολο των ξενοδοχείων που εφαρμόζουν την υποχρεωτική ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Δείτε επίσης