Οικονομία

Η ΔΕΠΑ πλήρωσε τη Gazprom σε ευρώ

Ολοκλήρωσε την πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΔΕΠΑ πλήρωσε τη Gazprom σε ευρώ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η ΔΕΠΑ πλήρωσε το φυσικό αέριο στη Gazprom σε ευρώ όπως αναφέρουν οι σχετεικές πληροφορίες.

Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σε συνέχεια συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία απαίτησε την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν την απευθείας πληρωμή.

Η απόφαση της Κομισιόν

Η Κομισιόν εξέδωσε επίσημη τεχνική καθοδήγηση, παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική τεχνική που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε έσοδα δισεκατομμυρίων από φυσικό αέριο για να στηρίξει το νόμισμά της και την οικονομία της, δήλωσαν κράτη-μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον νέο ρωσικό μηχανισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank για τις εισαγωγές τους σε ευρώ -διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος των πελατών, θα μετατρέψει τις καταθέσεις σε ευρώ σε ρούβλια, σε έναν δεύτερο λογαριασμό που ανοίγει για λογαριασμό του πελάτη, για την πληρωμή στη συνέχεια της Ρωσίας.

Δείτε επίσης