Οικονομία

Μετράνε τις αντοχές της Οικονομίας

Η κυβέρνηση ψάχνει δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο

Μετράνε τις αντοχές της Οικονομίας
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Με την άνοδο των τιμών στην Ενέργεια και στα καύσιμα να παραμένει το μόνιμο «αγκάθι» και τον πληθωρισμό να καλπάζει, το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στην Οικονομία και στις αντοχές της, και κυρίως στο δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να βρεθεί.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, η ελληνική Οικονομία διαθέτει ισχυρές αντοχές και επιδεικνύει σταθερή δυναμική, παρά τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και οι αναθεωρήσεις του προς το χειρότερο το τελευταίο εξάμηνο, έχουν σημάνει συναγερμό.

Απέναντι σε αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει να επιδείξει 5 γραμμές άμυνας, που αναφέρονται στις ενέργειες που έχει προβεί έως τώρα η κυβέρνηση τονώνοντας το πορτοφόλι των νοικοκυριών:

- Τα 43 δισ. ευρώ μέτρα στήριξης της προηγούμενης περιόδου, που ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και μείωσαν την ανεργία.

- Οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

- Οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως πρόσφατα.

- Οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 900 εκατ. ευρώ έως σήμερα.

- Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, συνολικού ποσοστού 9,7% (11,8% εάν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων).

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, γνωρίζουν ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Ειδικά για τις αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα, που ταλανίζουν τους πολίτες, στην κυβέρνηση αναζητούν διακαώς να δώσουν μία νέα ένεση βοήθειας. Για πολλούς θεωρείται ότι είναι δεδομένη. Ως προς τη μορφή που θα λάβει, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της συνέχισης της επιδότησης της βενζίνης και του φυσικού αερίου, δηλαδή να επεκταθεί το μέτρο του επιδόματος των 30-50 ευρώ στη βενζίνη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού της κρατικής ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ. Επίσης, να υπάρξει παράταση της επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο του πετρελαίου κίνησης στην πηγή και μετά τον Ιούνιο. Αρνητική προοπτική έχει οποιαδήποτε μείωση ή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς θα προκαλούσε αιμορραγία στα κρατικά ταμεία.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και την εξοικονόμηση Ενέργειας, μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Την επιδότηση θα λάβουν περίπου 350.000 νοικοκυριά, για την αντικατάσταση ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών. Η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται η έναρξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εκτιμάται πως τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση Ενέργειας θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το φθινόπωρο θα έρθει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», για το οποίο θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 450 εκατ. ευρώ. Θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 10.000 επιχειρήσεις.

Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ακολουθεί το Εθνικό Σχέδιό της, καθώς η ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεχιστεί. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 30-31 Μαΐου, δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον Πόλεμο στην Ουκρανία και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έτσι, για τους πολίτες θα υπάρξει η αναδρομική επιδότηση του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές για λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο 2022, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ .

Επίσης, ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι οριζόντιος, από τον Ιούλιο 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά των προηγουμένων μηνών και ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσεως.

Δείτε επίσης