Οικονομία

Γνήσιο υπογραφής στα αγγλικά με ένα κλικ

Όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες στη διάθεση του πολίτη. Η… επανάσταση συνεχίζεται.

Γνήσιο υπογραφής στα αγγλικά με ένα κλικ
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση, ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου, ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού, έλεγχος εγκυρότητας εγγράφου (επαλήθευση με βάση τον κωδικό επαλήθευσης της εγκυρότητας ενός εγγράφου που έχει εκδοθεί από το gov.gr), είναι μερικά, μόνο, από τα έγγραφα που μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες, μέσω της ψηφιακής «επανάστασης» που συντελείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απλουστεύει τη ζωή τους, εξαλείφει τη γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του κράτους.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αρκεί όποιος επιθυμεί να μπει σε αυτόν εδώ τον κόμβο https://docs.gov.gr/start/ και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά, για τον κάθε πολίτη; Σημαίνει ότι κάθε ένας που θέλει, μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, μέσω του υπολογιστή, του κινητού ή του τάμπλετ του. Ακόμη, κάθε πολίτης διαθέτει θυρίδα στο gov.gr, όπου μπορεί να βρει τα έγγραφα αυτά που υπογράφει ψηφιακά.

Η υπηρεσία ξεκίνησε δοκιμαστικά, με τη δυνατότητα η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση να γίνονται στο gov.gr ψηφιακά από τις 21 Μαρτίου 2020, τότε, στην αρχή των lockdown. Η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ καλή. Τον πρώτο μήνα είχαν εκδοθεί περισσότερες από 157.000 υπεύθυνες δηλώσεις και 68.000 εξουσιοδοτήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο της δοκιμαστικής λειτουργίας του gov.gr είχαν εκδοθεί περισσότερες από 575.000 εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα σε κατόχους κινητού εξωτερικού να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Μετά επεκτάθηκε, για να μπορεί κάποιος να βεβαιώνει ψηφιακά το γνήσιο οποιουδήποτε εγγράφου και να συνάπτουν δύο άτομα ιδιωτικό συμφωνητικό.

Μέχρι τέλος Απριλίου, είχαν εκδοθεί συνολικά 6.828.000 υπεύθυνες δηλώσεις μέσω gov.gr και 2.309.000 εξουσιοδοτήσεις.

Τώρα, γνήσιο και στα αγγλικά

Πριν από λίγες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, δόθηκε η δυνατότητα βεβαίωσης γνησίου υπογραφής και στα αγγλικά, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://mindigital.gr/archives/3177. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διευκολύνει αφάνταστα όσους έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου είναι εξαιρετικά απλή.

Αρχικά, για την ταυτοποίησή του ο πολίτης ακολουθεί τα ίδια βήματα με εκείνα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης, δηλαδή αυθεντικοποιείται:

  • είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, εφόσον ο πολίτης έχει επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου,
  • είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Στη συνέχεια, ο πολίτης αναρτά σε μορφή pdf το έγγραφο στο οποίο θέλει να βεβαιώσει την υπογραφή του. Στο σημείο αυτό, καλείται να δηλώσει αν επιθυμεί τη βεβαίωση στα ελληνικά ή στα αγγλικά, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο. Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες αντλούνται αυτόματα, όπως αναγράφονται στην αστυνομική ταυτότητα. Για περιπτώσεις ευθυγράμμισης με άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να τροποποιήσει τα στοιχεία αυτά (π.χ. γυναίκες που εμφανίζονται ως PAPADOPOULOU μπορούν να το τροποποιήσουν σε PAPADOPOULOS). Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν θα χρησιμοποιηθεί παραπλανητικά, η βεβαίωση υπογραφής στα αγγλικά, περιλαμβάνει τα στοιχεία όπως είναι καταχωρημένα στο ταυτοποιητικό έγγραφο.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις συμπληρώσει τον κωδικό μίας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο πολίτης. Αμέσως μετά, το έγγραφο καταχωρίζεται στη θυρίδα του πολίτη στο my.gov.gr και είναι διαθέσιμο για αποθήκευση, εκτύπωση ή αποστολή, σε φορέα του Δημοσίου.

Στο τέλος κάθε σελίδας αναγράφονται ο μοναδικός κωδικός και ο κωδικός QR του εγγράφου, ώστε να ελέγχεται εύκολα ως προς την εγκυρότητά του. Μάλιστα, για την επαλήθευση αγγλόφωνων βεβαιώσεων το docs.gov.gr/validate εμφανίζει τα αποτελέσματα και στις δύο γλώσσες, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών και την αξιοπιστία των εγγράφων.

Δείτε επίσης