Οικονομία

Υλοποιήσαμε το ιδιωτικό σύστημα επικουρικής συνταξιοδότησης, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών

Όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υλοποιήσαμε το ιδιωτικό σύστημα επικουρικής συνταξιοδότησης, δήλωσε ο  Άδωνις Γεωργιάδης, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για την υλοποίηση του ιδιωτικού συστήματος επικουρικής συνταξιοδότησης, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του, στο 22ο Insurance & Reinsurance Meeting της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στην Ύδρα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε ειδικά τους ξένους συμμετέχοντες στην Ύδρα, αναφέρθηκε στον Τουρισμό, που φέτος ξεκίνησε νωρίς και πολύ δυνατά και αυτό δίνει την ελπίδα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022, θα έχει μεγάλη αύξηση δεδομένων, εστιάζοντας στην πρώην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ήταν μία από τις καλύτερες υπουργούς, όπως είπε.

Συνεχίζοντας, εστίασε στο ιδιωτικό σύστημα επικουρικής συνταξιοδότησης που προκάλεσε σοβαρό πολιτικό διάλογο στην Βουλή, λέγοντας: «Πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μεταρρύθμισης αυτής, εμείς, όμως, πιστεύουμε στην μεταρρύθμιση αυτή καθώς δημιουργεί και για εσάς μία ολόκληρη νέα αγορά. Δεν είναι, λοιπόν, λόγια, έχει ήδη γίνει, έχει ήδη υλοποιηθεί.

Τι άλλο κάναμε και είμαι πολύ περήφανος για αυτό; Υπό την ηγεσία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδώσαμε το Προεδρικό Διάταγμα που σας επιτρέπει να κάνετε τις αυξήσεις στις αποπληρωμές για την ασφάλεια υγείας με ένα πολύ συγκεκριμένο και σταθερό τρόπο.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Δεν είναι σημαντικό μόνο για τα έσοδά σας, είναι σημαντικό να είστε ασφαλείς από κατηγορίες από όλους και ειδικά από τεράστια πρόστιμα από το Υπουργείο μας επειδή κάποιος υπάλληλος θεώρησε ότι αυτό που κάνατε δεν ήταν νόμιμο και έτσι να πάτε στα δικαστήρια και να ζείτε για πολλά χρόνια στα δικαστήρια προσπαθώντας να υπερασπιστείτε την απόφασή σας.

Και αυτό, θα πρέπει να πούμε, δεν ήταν εύκολο. Αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Και με τις συνθήκες του πληθωρισμού τώρα δεν είναι εύκολο, για εμένα, πολιτικά, αλλά ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εσάς.

Για σκεφτείτε αν με αυτές τις συνθήκες του πληθωρισμού αυτό δεν είχε γίνει. Θα έπρεπε να πάτε στα δικαστήρια με χιλιάδες ανθρώπους για τις αποφάσεις σας. Έτσι, λοιπόν, είναι μία συγκεκριμένη υλοποίηση των πραγμάτων και όχι μόνο λόγια.

Τρίτον, αυτό που ψηφίσαμε σήμερα. Ναι, δεν είναι ο καλύτερος νόμος που θα θέλατε, έχω δουλέψει πολλές δεκαετίες της ζωής μου στον ιδιωτικό τομέα, και φυσικά θα θέλατε να έχετε ένα νόμο που να κάνει υποχρεωτικά σχεδόν τα πάντα.

Για πολιτικούς λόγους, όμως, αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας καταλαβαίνετε ότι σε εποχές τεράστιου πληθωρισμού με τον κόσμο να πρέπει να καλύψει τα έξοδα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στα επίπεδα που έχουμε σήμερα και στα επίπεδα του πληθωρισμού που έχουμε σήμερα, το να πείτε «θα κάνω υποχρεωτικό όλες οι ιδιοκτησίες να είναι ασφαλισμένες», αυτό θα προκαλούσε τεράστιες

πολιτικές αντιδράσεις και για να είμαστε ειλικρινείς για κάποιους θα ήταν βάρος».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μίλησε για την αρχική υπόσχεση που είχε δώσει στο Μέγαρο το 2020, όταν είπε ότι θα νομοθετήσει την φορολογική μείωση για την ασφάλεια πυρός και εθνικών καταστροφών, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, εξηγώντας πως τότε κανείς δεν ήξερε τίποτα για το τι σήμαινε Covid-19 και τα 45 δισ. ευρώ που ξοδεύτηκαν για να στηριχθεί η οικονομία, σημειώνοντας:

«Όμως, παρόλα αυτά παραμένουμε στην υπόσχεσή μας, είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι προηγουμένως, στο πρόγευμα, βρήκαμε ένα τρόπο να ξεκινήσουμε την διαδικασία για το πώς πραγματικά μπορούμε να το κάνουμε επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος και η θεωρία είναι καλή, αλλά στο τέλος πρέπει και να υλοποιήσεις.

Για να υλοποιήσουμε, λοιπόν, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, η υπόσχεση του πρωθυπουργού ισχύει ακόμα. Με την Κυβέρνηση αυτή, η αγορά της ασφάλειας έχει πραγματικά βελτιωθεί. Το προηγούμενο έτος ήταν καλό για εσάς και εύχομαι τα χρόνια που θα είναι ακόμα καλύτερα.

Όμως, επειδή ήρθα χθες βράδυ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πρέπει να σας πω ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Το 2023 φαίνεται να είναι μία ταραγμένη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία.

Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα μέχρι τώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είμαι πολύ περήφανος και θέλω οι ξένοι φίλοι μας να το γνωρίζουν αυτό:

Το 2021 η Ελλάδα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 8,3%, σχεδόν διπλή από την αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών που κάνουν αυτού τους είδους τις προβλέψεις. Ήταν μεγάλη εθνική επιτυχία λόγω του τουρισμού και λόγω των επενδύσεων που πήγαν πάρα πολύ καλά πέρσι.

Είχαμε ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων των τελευταίων 18 ετών. Και μπορώ να σας πω ότι το 2022, και λόγω του τουρισμού και λόγω των επενδύσεων, θα είναι ένα πάρα πολύ καλό έτος και ο πόλεμος δεν εμπόδισε ούτε τον τουρισμό ούτε τις επενδύσεις.

Πάμε πάρα πολύ καλά, συνεχίζουμε να προσελκύουμε πολλές ξένες άμεσες επενδύσεις ειδικά στους τομείς των ΑΠΕ, της πληροφορικής και της γεωργίας.

Και αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι θεσμοί προβλέπουν σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 3,3%, 3,4%, 3,5% για το 2022 και πάνω από 3% για το 2023. Μέχρι τώρα τα περασμένα χρόνια τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις».

Κατόπιν ο κ. Γεοργιάδης, αφού μίλησε για το 2020, που ήταν η φοβερή χρονιά του Covid πριν το εμβόλιο, με τις αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, για ύφεση της τάξεως του 12% και του ΔΝΤ για 15% λόγω της τεράστιας εξάρτησής από τον τουρισμό, εστίασε στην ύφεση 9%, η οποία είναι μεγάλη, αλλά δεδομένων των συνθηκών ήταν τουλάχιστον 3% καλύτερη από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας:

«Αν λοιπόν συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο του να πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα από τις προβλέψεις, όπως κάναμε όλα αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Ολοκληρώνοντας, αφού μίλησε και για την Ουκρανία, επισήμανε: «Σας λέω, όμως, ξανά: η Ελλάδα, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι σε καλή κατάσταση. Γιατί; Πρώτον, επειδή οι επενδύσεις πάνε πολύ καλά, ο τουρισμός πάει πολύ καλά και η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο από την Ρωσία είναι σημαντικά χαμηλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και μία νέα αγορά ανοίγει για την Ελλάδα.

Μεταμορφώνουμε τη χώρα μας σε περιφερειακό διανομέα LNG, κάτι το οποίο στα επόμενα χρόνια θα προσελκύσει επενδύσεις και θα έχουμε έσοδα για τη χώρα και η χώρα θα αυξήσει την γεωπολιτική της αξία κατά πολύ. Και φυσικά οι σύμμαχοί μας στην περιοχή έχουν ήδη επενδύσει πολλά.

Πριν 15 μέρες ήμουν στο Άμπου Ντάμπι με τον πρωθυπουργό, υπογράψαμε συμφωνία 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα από την ADQ, μία από τις κρατικές επενδυτικές εταιρείες, τα επόμενα 5 χρόνια», προσθέτοντας τις συναντήσεις με τον υπουργό Βιομηχανίας και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που μέχρι πριν από αυτό τον πόλεμο ήταν πολύ ακριβές, έκανε λόγο για την παραγωγή τους και την διανομή τους, που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν, ενώ τώρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας, σημειώνοντας:

«Ξαφνικά, λοιπόν, το πλεονέκτημα της Ελλάδας από τον άνεμο κα τον ήλιο μας δίνει την δυνατότητα, και είναι εθνικό όραμα αυτής της Κυβέρνησης, όχι μόνο να στηρίξουμε τους εαυτούς μας και τις ανάγκες μας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα επόμενα χρόνια, το οποίο αν πετύχουμε αυτό το στόχο, και θα τον πετύχουμε, θα μειώσουμε το έλλειμμά μας και θα βοηθήσουμε κατά πολύ την οικονομία μας, αλλά θα μπορούμε να είμαστε και εξαγωγέας ενέργειας στην περιοχή μας και να έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή αυτή τα επόμενα χρόνια.

Όχι το 2022 ή το 2023, διότι χρειάζεται χρόνος για τις αδειοδοτήσεις και για το δίκτυο, τα οποία είναι τα κύρια προσκόμματα, αλλά σε δύο χρόνια από τώρα πολλά πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών θα αρχίσουν να παράγουν ενέργεια και να συνδέονται με το δίκτυο. Και αυτό θα μας δώσει τεράστιες δυνατότητες στο μέλλον και στα χρόνια που έρχονται.

Ακόμα, λοιπόν, και κάτω από αυτές τις συνθήκες η οικονομία της Ελλάδας έχει πολλές δυνατότητες για το μέλλον. Και, ξέρετε, αυτός είναι ο κύριος λόγος που η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη για πολλούς που πίστευαν ότι ο πόλεμος και ο πληθωρισμός θα εμποδίσουν τις αναβαθμίσεις από τους θεσμούς, αυτό δεν συνέβη.

Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ξέρετε, πριν από λίγες μέρες στο Eurogroup ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, πιθανότατα τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα βγει από την επιτήρηση που έχουμε, επειδή πιστεύουν ότι έχουμε μία ορθολογική Κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι επενδύσεις αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε πως: «με καλή θέληση αλλά με λογική θα συνεχίσουμε να κυβερνάμε, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όπου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιον θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά.

Για να τους βοηθήσουμε, όμως, να κάνουν τη σωστή επιλογή θα πρέπει να ξεκινάτε σε όλους τους λόγους σας πρώτα με όλα τα καλά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά με όλες τις απαιτήσεις σας. Επειδή ένα ατύχημα να υπάρξει στις εκλογές και μετά τα δάκρυά σας θα είναι περισσότερα από τα έσοδά σας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε επίσης