Οικονομία

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΑΕ-Ισραήλ: 10 δισ. σε πέντε χρόνια

Καταργεί το 96% των δασμών σε όσα προϊόντα συναλλάσσονται μεταξύ τους και καλύπτει μία μεγάλη γκάμα αγαθών, από λιπάσματα μέχρι φάρμακα

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΑΕ-Ισραήλ: 10 δισ. σε πέντε χρόνια
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Ισραήλ, η οποία θα καταργήσει ένα μεγάλο μέρος των δασμών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου σε τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια σε βάθος πενταετίας.

Η συμφωνία καταργεί το 96% των δασμών σε όσα προϊόντα συναλλάσσονται μεταξύ τους και καλύπτει μία μεγάλη γκάμα αγαθών, από λιπάσματα μέχρι φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Από την πλευρά των εξαγωγών, η συμφωνία αναμένεται να δώσει σε ισραηλινές εταιρείες ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να διευκολύνει την δραστηριότητα των επιχειρηματιών στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», δήλωσε ο υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ. «Η συμφωνία θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους ζωής, μειώνοντας το κόστος εισαγωγών στο Ισραήλ», τόνισε το υπουργείο.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ έθεσαν επίσημα τις βάσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις μόλις το 2020 και κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να τις ενισχύσουν άμεσα. Η υπογραφή της συμφωνίας άνοιξε «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΑΕ Thani Al Zeyoudi μέσω Twitter. «Η συμφωνία μας θα επιταχύνει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε μία νέα εποχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσβλέπουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες και να προσελκύσουν ξένενς επενδύσεις. Ενδεικτικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε το εγχείρημα για σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των ΗΑΕ με χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες έχουν στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων.

Δείτε επίσης