Οικονομία

Ενεργειακός πόλεμος: Τα χειρότερα είναι μπροστά, εκτιμά η Moody's - Ποιες χώρες είναι εκτεθειμένες σε αυξημένο ρίσκο

Η Moody's δεν αναφέρεται μόνο στην περίπτωση πολέμου αλλά και σε άλλες μορφές υβριδικών απειλών όπως περαιτέρω περιορισμοί στις ενεργειακές προμήθειες, κυβερνοπόλεμο και άλλες μορφές τα οποία και θεωρεί πιο πιθανά

πηγή: Reuters
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τα χειρότερα είναι μπροστά, εκτιμά η Moody's, για τη σύγκρουση στην Ουκρανία βλέποντας ενεργειακό πόλεμο και επέκταση των συγκρούσεων.

Ο Οίκος «βλέπει« κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία και πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και το συνδέει με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε όποιες χώρες δε ακολουθήσουν το σχέδιο πληρωμής σε ρούβλια, παράλληλα με την αυξανόμενη εμπλοκή δυτικών κυβερνήσεων στην προμήθεια όπλων.

Η Moody's δεν αναφέρεται μόνο στην περίπτωση πολέμου αλλά και σε άλλες μορφές υβριδικών απειλών όπως περαιτέρω περιορισμοί στις ενεργειακές προμήθειες, κυβερνοπόλεμο και άλλες μορφές τα οποία και θεωρεί πιο πιθανά αλλά εκτιμά ότι οι τυχόν επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών πιθανότατα θα είναι περιορισμένες.Τυχόν υβριδικές επιθέσεις –κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης κτλ- θα είχαν περιορισμένες επιπτώσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

«Αντίθετα, μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση στην οποία θα εμπλακεί η Ε.Ε. ή χώρες του ΝΑΤΟ θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση, αλλά είναι πολύ λιγότερο πιθανή», εξηγούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αξιολογήσει0 ςμε τα σημερινά δεδομένα παρουσιάζονται ανθεκτικές στη διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία, με τον οίκο να θεωρεί ότι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία είναι πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όσες χώρες έχουν ενεργοβόρες βιομηχανίες και λιγότερες εναλλακτικές για την προμήθεια ενέργειας είναι πιο ευάλωτες.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με μέτρια έκθεση.

Αλλάζουν τα δεδομένα σε επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων

Η επέκταση του πολέμου εκτός Ουκρανίας όπως μία στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε υποβαθμίσεις.

Εκτός της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Μολδαβία θεωρείται πιο εκτεθειμένη σε αυτά τα ρίσκα.

Παράλληλα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Moody’s βλέπει υψηλότερο πολιτικό ρίσκο σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τη Ρωσία ή/και την Ουκρανία και το ιστορικό τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία.

Αντίθετα, ο οίκος δεν βλέπει αλλαγές στο πολιτικό ρίσκο της Σουηδίας και της Φινλανδίας έπειτα από την αίτηση για το ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι τα όποια ρωσικά αντίποινα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις αξιολογήσεις τους.

Δείτε επίσης