Οικονομία

Ααναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη η Παγκόσμια τράπεζα

Παράλληλα προειδοποιησε ότι πολλές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ύψεση

Ααναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη η Παγκόσμια τράπεζα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αντιμέτωπες με ύψεση το 2022 είναι πολλές χώρες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σήμερα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,9% για το 2022, από 4%.τονιζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει τη ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού, με πολλές χώρες πιθανόν να αντιμετωπίσουν ύφεση. Σημειώνεται ότι το 2021 η ανάπτυξη ήταν 5,7%

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα σε 2,6% το 2022 και 2,2% το 2023, αφού έφτασε το 5,1% το 2021.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο απότομες που έπληξαν μια παγκόσμια ύφεση το 1982 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αν και υπάρχουν ομοιότητες με τις συνθήκες τότε, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ και γενικά οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς και γενικά ισχυροί ισολογισμοί σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισέρχεται τώρα σε «μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, «η υποτονική ανάπτυξη θα διαρκέσει πιθανότατα για όλη τη δεκαετία εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».

Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κατακερματίσει το παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά δίκτυα και η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος του οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποσιτισμού και πείνας και ακόμα και λιμού σε κάποιες περιοχές» τόνισε.

Δείτε επίσης