Οικονομία

Καύσιμα: Γενναιόδωρη επιδότηση και τον Ιούλιο, «έρχονται» ανακοινώσεις...

Τι προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων για τα καύσιμα

Καύσιμα: Γενναιόδωρη επιδότηση και τον Ιούλιο, «έρχονται» ανακοινώσεις...
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την τιμή της βενζίνης να σπάει όλα τα κοντέρ, η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα έχει πλέον «κλειδώσει» και για τον Ιούλιο, με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ σε σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

«Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο», ήταν η ενδεικτική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση φαίνεται να ζυγίζει τις δυνατότητές της, ώστε να επεκτείνει την κοινωνική πολιτική της με ακόμη ένα πακέτο μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και το «κύμα» των ανατιμήσεων. Τα δημοσιονομικά περιθώρια και βέβαια είναι το «κλειδί» για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, γι' αυτό και το βλέμμα σήμερα στρέφεται στις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Μάιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το Eurogroup επικυρώνει την 14η Έκθεση Αξιολόγησης και επιβραβεύει την χώρα με την απαλλαγή της από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας.

Σχετικά με την επιδότηση στα καύσιμα, οι πληροφορίες κάνουν ακόμη και για πιο γενναιόδωρη παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο έως το τέλος του μήνα τα νέα μέτρα θα έχουν νομοθετηθεί, έτσι ώστε να έχουν ισχύ από την 1η Ιουλίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα αναδρομικά στο ρεύμα έως 600 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

Επέκταση και διεύρυνση του fuel pass. Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων.

Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά αλλά και του εισοδηματικού κριτηρίου προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα μέσα της άλλης εβδομάδας να κλειδώνουν τις τελικές επιλογές.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ.

Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Δείτε επίσης