Οικονομία

Bitcoin: Γιατί καταρρέει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα;

Τις τελευταίες μέρες το Bitcoin έχει χάσει το 25% της αξίας του και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών - Το απόγειό του στα 70.000 δολάρια που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, μοιάζει σαν να συνέβη σε μια άλλη ζωή

Bitcoin: Γιατί καταρρέει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα;
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρώτος κανόνας για να γράψει κάποιος για το Bitcoin είναι μην γράψει καθόλου για το Bitcoin. Η ιστορία του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος στον κόσμο εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και οι οπαδοί του λένε τώρα σε όλους μας ότι έχουμε καταλάβει τα πάντα λάθος.

Ωστόσο, η πανωλεθρία που υπέστησαν όλα τα κρυπτονομίσματα έχει οδηγήσει κάποιους στην εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων ούτως ή άλλως και αυτά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, έχουν ως εξής.

Τις τελευταίες μέρες το Bitcoin έχει χάσει το 25% της αξίας του και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών. Το απόγειο του στα 70.000 δολάρια που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, μοιάζει σαν να συνέβη σε μια άλλη ζωή. Οι ειδικοί λένε ότι η τρέχουσα πτώση του οφείλεται στο ευρύτερο παγκόσμιο κλίμα, καθώς γεγονός είναι ότι τα πράγματα δεν δείχνουν ρόδινα πουθενά, όχι μόνο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Η ύφεση πλησιάζει, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, τα επιτόκια αυξάνονται και το κόστος ζωής είναι πλέον πραγματικά τσουχτερό. Τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται επίσης, με τον S&P 500 των ΗΠΑ να βρίσκεται πλέον σε bear market (πτώση 20% από το πρόσφατο υψηλό του). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μοσταφά αλ-Μασίτα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της καναδικής εταιρείας κρυπτογράφησης SDM «αυτό που βιώνουμε είναι ο αντίκτυπος μιας επιδεινούμενης μακροοικονομικής τάσης κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι ακόμη και οι μεγάλοι επενδυτές δεν είναι τόσο ελεύθεροι στις κινήσεις τους με τα χρήματά τους. Και πολλοί απλοί επενδυτές –όχι οι πλούσιοι ιδιοκτήτες hedge-fund, αλλά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας - έχουν λιγότερα να επενδύσουν σε οτιδήποτε. Για πολλούς, μια επένδυση σε κάτι τόσο ασταθές και απρόβλεπτο όπως τα κρυπτονομίσματα μοιάζει με υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο σε αυτούς τους καιρούς. Πρόκειται για κάτι άναρχο και απροστάτευτο από τις οικονομικές αρχές, επομένως εάν κάποιος βάλει τις αποταμιεύσεις του σε αυτό και τελικά χάσει την αξία του ή απωλέσει την πρόσβαση στο κρυπτογραφικό πορτοφόλι του, τα χρήματά του θα χαθούν για πάντα. Επιπλέον η πτώση τον περασμένο μήνα δύο λιγότερο δημοφιλών νομισμάτων, του Terra Luna και του TerraUSD, έπληξε την εμπιστοσύνη στην αγορά στο σύνολο της. Από τη στιγμή που οι κάτοχοι bitcoin άρχισαν να πωλούν, έριξαν την αξία του, αφού πρόκειται για μια αγορά που βασίζεται στο πόσο ελκυστική είναι στον κόσμο. «Αυτό που τρομάζει με το bicoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα είναι ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν προς την έξοδο, δεν υπάρχει πάτος στην πτώση του. Τίποτα δηλαδή δεν αποκλείει αύριο η αξία του να έχει πέσει στα 10.000, εάν μεγάλος αριθμός ανθρώπων το εγκαταλείψει στην τύχη του ή αναγκαστεί να πωλήσει».

Σε όλα αυτά οι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων θα απαντήσουν ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα για περισσότερες αγορές bitcoin, που είναι φτηνό, γιατί σύντομα θα ανέβει ξανά. Η ιστορία του μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά, ενώ οι περιπτώσεις ατόμων που πλούτισαν εξαιτίας του από τη μία στιγμή στην άλλη στηρίζουν την ίδια άποψη. Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει την εξαίρεση στον κανόνα…

Δείτε επίσης