Οικονομία

Πώς θα συντηρήσετε σωστά το αυτοκίνητο και το αιρ-κοντίσιον στο σπίτι

Πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα καταναλώνοντας λιγότερη βενζίνη για να μην παρκάρουμε μόνιμα το αυτοκίνητο

Πώς θα συντηρήσετε σωστά το αυτοκίνητο και το αιρ-κοντίσιον στο σπίτι
Αρθρογράφος: Χρήστος Καρδαμπίκης
Από Χρήστος Καρδαμπίκης

Το «φλερτ» της τιμής της βενζίνης με τα 3 ευρώ, ο πληθωρισμός που ήρθε για να μείνει και η ανάγκη για «κανονικές» διακοπές ύστερα από δύο χρόνια καραντίνας, αποτελούν ένα σταυρόλεξο που καλούνται να λύσουν όσοι θέλουν να αποδράσουν από τις πόλεις και, παράλληλα, εκείνοι που χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους όχημα.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η χρήση του αυτοκινήτου, –που έχει μεν περιοριστεί, αλλά είναι απαραίτητο για τις διακοπές και τις καθημερινές μετακινήσεις όπου δεν υπάρχει μετρό–, με δεδομένη την «έκρηξη» των τιμών των καυσίμων, αποτελεί μία σημαντική δαπάνη για τον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό.

Έτσι, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση των οχημάτων τους για να εξοικονομήσουν έστω και λίγα ευρώ ή και για να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα με το ίδιο χρηματικό ποσό.

Για το τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί μιλάει στη «ΒτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων Αθηνών Πειραιώς και Περιχώρων (ΣΙΣΕΜΑ), Γρηγόρης Μόφορης.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουν, είναι να επισκεφθούν ένα νόμιμο συνεργείο για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι», ανέφερε ο κ. Μόφορης. Και πρόσθεσε: «Μία επίσκεψη στοιχίζει λιγότερο από μία ενδεχόμενη ζημιά στο δρόμο».

Το επόμενο βήμα ενός σωστά συντηρημένου αυτοκινήτου, είτε για διακοπές είτε για καθημερινή χρήση, είναι να γίνονται έλεγχοι στα υγρά του οχήματος, στα φώτα, στα φρένα, και στην πίεση του αέρα στα ελαστικά. «Γενικά, αυτά μπορεί να ελέγξει κάποιος χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις», τόνισε ο κ. Μόφορης.

Ο τρόπος οδήγησης

Αφού το αυτοκίνητο είναι ασφαλές για τον οδηγό, τους επιβαίνοντες και τους άλλους έξω από αυτό, σημαντικός για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι και ο τρόπος οδήγησης. Το «πόδι», όπως λένε και στην «πιάτσα». Κοινώς, ο οδηγός που θέλει να κάνει οικονομία στην κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγει τις…. «γκαζιές». Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο πρόεδρος του ΣΙΣΕΜΑ, η οδήγηση σε μεγάλες ταχύτητες, το σταμάτα-ξεκίνα, το συχνό και άσκοπο φρενάρισμα και αμέσως μετά η επιτάχυνση του οχήματος, φέρνουν πιο κοντά… την αντλία του βενζινάδικου. Επίσης, ο μηχανικός τόνισε ότι θα πρέπει να οδηγούν μέσα στη ροπή.

Το φόρτωμα

Βασικό ρόλο έχει και το φορτίο που μεταφέρει το αυτοκίνητο. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Μόφορης, οποιοδήποτε εξωτερικό φορτίο, είτε είναι μπαγκαζιέρα, είτε σκάρα με αποσκευές, είτε κάτι άλλο, επηρεάζει την αεροδυναμική του οχήματος, το οποίο μεταφράζεται και σε αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης. Για το εσωτερικό τα οχήματα είναι κατασκευασμένα να μεταφέρουν συνήθως πέντε άτομα, και συγκεκριμένα αποσκευές, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν εμφανίζεται κάποιο θέμα, εξήγησε ο μηχανικός. Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου θα πρέπει να προσαρμόσουν την οδήγησή τους.

Επτά χρήσιμες συμβουλές για δροσιά και οικονομία

Ρυθμίζοντας τις περσίδες του κλιματιστικού και τη θερμοκρασία στους 25-28 βαθμούς, δροσίζεστε οικονομικά

Το κλιματιστικό έχει γίνει απαραίτητο για τα καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια. Φέτος, όμως, με το «άλμα» στις τιμές Ενέργειας έχει βάλει σε σκέψεις τους περισσότερους για το πώς θα δροσιστούν και δε θα «φουσκώσουν» το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως επισημαίνουν οι ψυκτικοί, μπορούν να γίνουν μικρές κινήσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

  1. Βασικότερο είναι ο καθαρισμός των φίλτρων, τα οποία χρειάζονται καθάρισμα κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας ή μία φορά το μήνα, αφού εκεί συσσωρεύονται σκόνη και ρύποι από το χώρο που κλιματίζεται. Αν δεν καθαριστούν, μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού και δημιουργούν ανθυγιεινό περιβάλλον.
  1. Καθαρισμός εξωτερικής μονάδας και του σωλήνα εξόδου κλιματιστικού αφαιρώντας τυχόν βρωμιά, φύλλα και σκόνες, που έχει μαζέψει. Ακολούθως, βάλτε το κλιματιστικό σε λειτουργία και ελέγξτε αν το νερό ρέει ανενόχλητο από το σωληνάκι και δεν λιμνάζει στην εσωτερική μονάδα.
  1. Τακτική και σωστή συντήρηση του κλιματιστικού, για να έχει την καλύτερη απόδοση.
  1. Εξωτερική μονάδα σε σκιερό μέρος και μακριά από μεγάλα αντικείμενα, μπορεί να αυξήσουν έως και 10% την απόδοση του κλιματιστικού
  1. Ρύθμιση του κλιματιστικού στη σωστή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για το καλοκαίρι είναι στους 25-28 °C και το χειμώνα στους 20-23 °C. Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης, αυτές οι θερμοκρασίες είναι φιλικότερες για τον οργανισμό.
  1. Ρυθμίζοντας τις περσίδες του κλιματιστικού το καλοκαίρι με φορά προς τα πάνω, επιτυγχάνεται καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.
  1. Τέντα στο μπαλκόνι και κλειστά παντζούρια. Η τέντα, όπως και τα παντζούρια και οι κουρτίνες δεν αφήνουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να δουλεύει λιγότερο.

Σημαντικό ρόλο στη θέρμανση/ψύξη του σπιτιού παίζει η μόνωση, ενώ,αν υπάρχει η δυνατότητα, η αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού με νέο θα εξοικονομήσει πολλά ευρώ στους ιδιοκτήτες.

Δείτε επίσης