Οικονομία

Από τη «Μεγάλη παραίτηση» στη «Μεγάλη επιστροφή»

Πώς ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί όλο και περισσότερους συνταξιούχους πίσω στην αγορά εργασίας

Από τη «Μεγάλη παραίτηση» στη «Μεγάλη επιστροφή»
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Κάποτε, το όνειρο της συνταξιοδότησης ήταν ταυτισμένο με την οικονομική ανεμελιά που κερδίζεται μετά από πολλά χρόνια εργασίας.

Σήμερα, με τον πληθωρισμό στα ύψη και το κόστος ζωής να ανεβαίνει συνεχώς, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπερνούν την ηλικία της σύνταξης και παραμένουν ενεργοί στα επαγγέλματά τους. Ένας ακόμα σημαντικός αριθμός παίρνει τη σύνταξή του, αλλά αντί να απολαύσει τα κεκτημένα του, επιλέγει να δουλέψει και πάλι με μειωμένο ωράριο, για έξτρα εισόδημα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, κάθε χρόνο που περνά, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός αυτών που καταθέτουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, όμως οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι αναζητούν ταυτόχρονα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, είτε με μόνιμη είτε με μερική απασχόληση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 1994 στις ΗΠΑ εργάζονταν το 22% ατόμων ηλικίας 65-69, ετών σε αντίθεση με το 2017, όπου το ποσοστό αυξήθηκε σε 32%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αντίστοιχα ποσοστά διπλασιάστηκαν μεταξύ 1993 και 2018.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί να άρχισε να αυξάνεται από τη δεκαετία του 1990, απέκτησε όμως μεγαλύτερη δυναμική μετά την οικονομική κρίση του 2008 και, φυσικά, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ανησυχία για το νέο ιό και η αβεβαιότητα που αυτός προκάλεσε για το μέλλον όλων των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης, ώθησε πολλούς στην έξοδο της συνταξιοδότησης και, ταυτόχρονα, στην «πίσω πόρτα» της επιστροφής στην εργασία, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν, αρχικά με τις πολύμηνες καραντίνες και στη συνέχεια με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, αρχικά υπήρξε μαζική έξοδος βετεράνων εργαζομένων, καθώς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 250.000 επιπλέον άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών πήραν σύνταξη, ενώ περισσότεροι από 3 εκατ. Αμερικανοί συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των προαναφερθέντων Βρετανών συνεχίζουν σήμερα να εργάζονται με κάποια μορφή, ενώ το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν ήδη επανενταχθεί στην αγορά εργασίας φτάνει το 3,3%, πρόκειται δηλαδή για 1,7 εκατ. ανθρώπους.

Πρόσφατη έρευνα του δικτύου CNBC επιβεβαιώνει την προαναφερόμενη τάση της επιστροφής των συνταξιούχων δείχνοντας ότι το 68% των Αμερικανών που βγήκαν εκτός εργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ψάχνει τρόπους να μπει εκ νέου στην αγορά. Και παρότι κάποιοι εξ αυτών επικαλούνται λόγους ψυχολογίας, το βασικό κίνητρο των συνταξιούχων που θέλουν να μείνουν εργαζόμενοι για πάντα είναι η ενίσχυση του εισοδήματός τους. Η «Μεγάλη Παραίτηση», όπως ονομάζεται η απόφαση πολλών σε νεότερη ηλικία ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις καριέρες τους για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, μετά τον Covid-19 και τη νέα συνθήκη της τηλεργασίας, αφήνει επιπλέον χώρο για τη δική τους «Μεγάλη Επιστροφή».

Δείτε επίσης