Οικονομία

Έρχεται νέα φτωχοποίηση

Οι αυξήσεις των επιτοκίων μεγαλώνουν την πιθανότητα ύφεσης στο 44% τους επόμενους 12 μήνες, λένε οι οικονομολόγοι

Έρχεται νέα φτωχοποίηση
Αρθρογράφος: ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ
Από ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 8,6%, στην Ευρωζώνη στο 8,1% και στη Μεγάλη Βρετανία στο 9,1%, που αποτελεί και το υψηλότερο μέγεθος των τελευταίων 40 ετών.

Με γνώμονα την εκτίμηση του διευθύνοντα συμβoύλου της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ, ότι «στο τέλος της ημέρας ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο δηλητήριο για την Οικονομία», δεν αποτελεί έκπληξη ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας, λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για τον περιορισμό του, φέρνοντας τη στασιμότητα, την ανεργία και, φυσικά, την ύφεση, ένα βήμα πιο κοντά για όλους.

Ήδη η Fed προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη εφάπαξ αύξηση επιτοκίου από το 1994, κατά 0,75 της μονάδας, φέρνοντάς το στη ζώνη του 1,5-1,75%, με διάφορους οικονομολόγους να εκτιμούν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, ότι έπεται επιπλέον αύξηση κατά 75 μονάδες τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ, ύστερα από μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε αύξηση πιθανώς 50 μονάδων βάσης ή και μεγαλύτερη, εάν οι προοπτικές για το μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον στόχο.

Και ενώ η μάχη των κεντρικών τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει ξεκινήσει με στόχο να αποφευχθεί η ύφεση, οι πολίτες βλέπουν το κόστος ζωής να ανεβαίνει συνεχώς, φοβούμενοι τα αυξημένα δάνεια και τις υποθήκες, τις μικρότερες συντάξεις και την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, που θα ακολουθήσουν της αύξησης των επιτοκίων με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ασθένεια του πληθωρισμού.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά άπαντες, τόσο το 28%, που είδε τις καταθέσεις του να αυξάνονται την περίοδο του κορωνοϊού (μόνο στην Ευρώπη ύψους 907 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), όσο και το 72% των καταθετών με τα ελάχιστα, που βλέπει την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται περαιτέρω. Απέναντι στην πεποίθηση ότι η Οικονομία των ΗΠΑ είναι ήδη ή θα μπει σε ύφεση έως το τέλος του 2023 που έχουν οι επικεφαλής των περισσότερων αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Conferrence Board σε 750 CEO και άλλων ανώτατων στελεχών, που δημοσίευσε πρόσφατα το «Forbes», ο Τζο Μπάιντεν προσφέρει ελπίδες εκτιμώντας ότι αυτή δεν είναι αναπόφευκτη.

Τι και αν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», θεωρούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μεγαλώνουν την πιθανότητα ύφεσης στο 44% τους επόμενους 12 μήνες, ανάμεσά τους και ο «Mr Doom», Νουριέλ Ρουμπινί. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής Οικονομίας ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «καταρχάς, δεν είναι αναπόφευκτη, και, κατά δεύτερον, είμαστε σε ισχυρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο να καταπολεμήσουμε αυτόν τον πληθωρισμό».

Δείτε επίσης