Οικονομία

Πρεμιέρα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιούς αφορά, πώς λειτουργεί - Τα 5 SOS

Πρωτομηνιά με αλλαγές για τους εργαζομένους στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφιακή κάρτα

Πρεμιέρα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιούς αφορά, πώς λειτουργεί - Τα 5 SOS
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Πρεμιέρα σήμερα, Παρασκευή για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τράπεζες αλλά και στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με πάνω από 250 εργαζόμενους.

Το νέο μέτρο αφορά περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων χωρίς καμία εξαίρεση, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζόμενων.

Το Vradini.gr παρουσιάζει σήμερα απαντήσεις στα βασικότερα ερωτήματα των εργαζομένων για το νέο σύστημα.

Ερώτηση: Τι αλλάζει σήμερα;

Απάντηση: Οι απασχολούμενοι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner (δηλ. την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app./3 τον τρόπο αυτό θα δηλώνουν την έναρξη και λήξη της εργασίας. Έτσι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Ερώτηση: Πώς λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα;

Απάντηση: Ο μηχανισμός «ανάγνωσης» της Ψηφιακής Κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ερώτηση: Τί πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

Απάντηση: Οι εργαζόμενοι κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζόμενους της πρώτης φάσης (τράπεζες και σούπερ μάρκετ), πρόσβαση στην ατομική Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (σε μορφή QR Code), η οποία θα χρησιμοποιείται καθημερινά κατά την προσέλευση/αποχώρηση για την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Ερώτηση: Πώς αξιοποιούν το νέο σύστημα οι εργαζόμενοι;

Απάντηση: Μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app οι εργαζόμενοι θα βλέπουν (για κάθε εργοδότη ξεχωριστά, αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας) σε μορφή ημερολογίου τον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας και τα πραγματικά δεδομένα απασχόλησης ανά ημέρα. Το Ημερολόγιο Εργασίας που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Εργασίας και την Πραγματική Απασχόληση είναι επίσης άμεσα διαθέσιμο στον εργαζόμενο, εκτός από την ψηφιακή εφαρμογή και μέσα από τη διαδικτυακή πύλη για την ενημέρωση των εργαζόμενων: https://myErgani.gov.gr.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή myErgani mobile app παρέχει πλήθος πληροφοριών στο σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο σε όσους απασχολούνται στις επιχειρήσεις που υιοθετούν την Ψηφιακή Κάρτα. Μέσω της εφαρμογής ο εργαζόμενος, (αφού ταυτοποιηθεί με χρήση των κωδικών του taxisnet) αποκτά πρόσβαση στην καρτέλα χρήστη όπου είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία του ιδίου και του εργοδότη ή των εργοδοτών στους οποίους απασχολείται.

Ερώτηση: Τί ισχύει για τος επιχειρήσεις;

Απάντηση: Οι επιχειρήσεις της πρώτης φάσης εφαρμογής (τράπεζες και σούπερ μάρκετ) έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, καθημερινά και άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία του πραγματικού χρόνου εργασίας (γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας) για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του συστήματος ωρομέτρησης (εφόσον διαθέτουν τέτοιο) με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό, το Υπουργείο Εργασίας διαθέτει την εφαρμογή Ergani CardScanner.

Ερώτηση: Σε ποιούς κλάδους θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα;

Απάντηση: Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας σε επόμενη φάση η Ψηφιακή Κάρτα θα επεκταθεί στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία. Μάλιστα στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Δείτε επίσης