Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοί τα δικαιούνται - Τί θα εισπράξουν

Τί αλλάζει μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοί τα δικαιούνται - Τί θα εισπράξουν
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Νέα δεδομένα για τα αναδρομικά που διεκδικούν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι δημιουργεί απόφαση του ΣτΕ.

Με την απόφαση αυτή δίνεται απάντηση στο καυτό ερώτημα αν δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι τόσο για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις όσο και την κατάργηση των δώρων (μέτρα που είχαν ληφθεί την μνημονιακή περίοδο).

Ουσιαστικά με την απόφαση oι συνταξιούχοι, οι οποίοι πρόλαβαν να ασκήσουν σχετικά ένδικα μέσα μέχρι 31 Ιουλίου 2020, συνεχίζουν την μάχη με στόχο να δικαιωθούν δικαστικά. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική δικαστική έκβαση θα εισπράξουν τα χρήματα που διεκδικούν και τα οποία σε γενικές γραμμές κυμαίνονται από 600 έως 3300 ευρώ. Για παράδειγμα ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως οι συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούν από 1100 έως 2900 ευρώ, του ΙΚΑ από 680 έως 2900 ευρώ και των ΔΕΚΟ και των τραπεζών από 916 έως 3.300 ευρώ.

Πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται για μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα, καθώς μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση και εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό. Στη συνέχεια αφού εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση, επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση.

Χαμένοι είμαι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι εισέπραξαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 και με βάση την επίμαχη ρύθμιση υπήρξε απόσβεση των όποιων άλλων αξιώσεων τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση Δώρων.

Ουσιαστικά με την τελευταία δικαστική απόφαση κρίθηκαν τρεις κατηγορίες :

-Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ)

-Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ

-Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές.

Δείτε επίσης