Οικονομία

Power Pass: Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να «κλειδώσετε» την επιστροφή των έως 600 ευρώ

«Τελειώνει ο χρόνος» για τις επιδοτήσεις - Ιδιαίτερη προσοχή από γονείς με φοιτητές σε άλλη πόλη, νέους φορολογούμενους και όσους άλλαξαν κύρια κατοικία

Power Pass: Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να «κλειδώσετε» την επιστροφή των έως 600 ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Περιθώριο μέχρι αύριο, Τρίτη, οπότε κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του power pass, έχουν οι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση αλλά και να δηλώσουν ή να επικαιροποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κύρια και την φοιτητική κατοικία, προκειμένου να «κλειδώσουν την επιστροφή των χρημάτων για την επιβάρυνση από τη ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τις επόμενες ημέρες.

«Ο χρόνος τρέχει γρηγορότερα» για τους γονείς με φοιτητές σε άλλη πόλη, τους νέους φορολογούμενους και όσους έχουν αλλαγές στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους καθώς οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν πρώτα τη φορολογική δήλωση η να «περάσουν» από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να οριστικοποιήσουν την αίτηση και να ενταχθούν στη λίστα με τους δικαιούχους

Λίγο πριν από το κλείσιμο της πλατφόρμας τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Η πρώτη κίνηση στην πλατφόρμα του Power Pass είναι να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι τα σωστά. Σε περίπτωση που εντοπίσουν λάθη στα στοιχεία η έχουν μεταβολές στη κύρια κατοικία μετά την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να μεταβούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia/#!/arxiki να προβούν στις ανάλογες ενέργειες και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πλατφόρμα του Power Pass για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους. Αν υπάρχουν μεταβολές στην κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 και αλλάξει την κύρια κατοικία στις 30 Ιανουαρίου 2022 στο πεδίο «Μήνες» θα πρέπει να επιλέξει το μήνα Φεβρουάριο 2022 και όχι τον Ιανουάριο αφού η μεταβολή έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου και να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία. Αν η νέα κύρια κατοικία είναι ιδιόκτητη πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός ΑΤΑΚ που έχει αναγραφεί στη δήλωση Ε9. Αν η νέα κύρια κατοικία είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη δηλώνεται ο αριθμός της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

2. Οι γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο θα πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass, να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση και να συμπληρώσουν τον πίνακα 6 στο έντυπο Ε1 για το ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας καθώς και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και να δηλώσουν τα στοιχεία για τη δική τους κύρια κατοικία. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022 συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

3. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να την υποβάλουν πριν την αίτηση για το επίδομα καθώς για αυτούς θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.

4. Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας ή και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώ δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων.

5. Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση ενώ δεν επιδοτούνται και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων. Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους

6. Η αποζημίωση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης. Για παράδειγμα ένα η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ

7. Δικαιούχοι είναι όσοι εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές έως 45.000 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων. Πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή αν ο ένας έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού το συνολικό τους εισόδημα ανέρχεται σε ί46.000 ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις.

8. Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά την εξέταση των αιτήσεων και το ποσό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση.

Δείτε επίσης