Οικονομία

Μόνο 520.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά

Όσοι δεν είχαν προσφύγει δικαστικά χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν επικουρικές και Δώρα

Μόνο 520.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Κερδισμένους και χαμένους έχει η… μάχη των αναδρομικών, καθώς μετά την πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεκαθαρίζει το τοπίο για περισσότερους από δύο εκατ. συνταξιούχους και μπαίνει τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες των τελευταίων ετών.

Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει απάντηση στο καυτό ερώτημα αν δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, τόσο για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις όσο και από την κατάργηση των Δώρων (μέτρα που είχαν ληφθεί τη μνημονιακή περίοδο). Ο πρώτος «κύκλος» έκλεισε το 2020, οπότε και είχαν δοθεί αναδρομικά για τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση προέβλεπε την απόσβεση των αξιώσεων για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοί τα δικαιούνται, τί θα εισπράξουν

Τώρα, με την απόφαση του ΣτΕ το μόνο «παράθυρο» που μένει ανοιχτό αφορά όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, οπότε και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη. Μετά τη δικαστική απόφαση προβλέπονται τρεις κατηγορίες συνταξιούχων:

  1. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι πρόλαβαν να ασκήσουν σχετικά ένδικα μέσα μέχρι 31 Ιουλίου 2020, συνεχίζουν τη μάχη με στόχο να δικαιωθούν δικαστικά. Υπολογίζεται ότι διεκδικούν ένα ποσό από 550 έως 600 εκατ. ευρώ. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση επισημαίνουν πως υπάρχουν ήδη περιπτώσεις που έχουν κερδηθεί πρωτόδικα και έχουν παραπεμφθεί στο Εφετείο.
  2. Περισσότεροι από ένα εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, βλέπουν τις ελπίδες τους για επιστροφή αναδρομικών επικούρησης και Δώρων να χάνονται. Πρόκειται γι’ αυτούς που εισέπραξαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020, και με βάση την επίμαχη ρύθμιση υπήρξε απόσβεση των όποιων άλλων αξιώσεών τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση Δώρων.
  3. Περίπου 700.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 και έμειναν εκτός αναδρομικών το 2020, τώρα μπορούν, σύμφωνα με το ΣτΕ, να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται από τα καταργημένα Δώρα και τις περικοπές των επικουρικών. Ωστόσο, έχει, πια, παρέλθει η 5ετία της παραγραφής, και όσοι δεν προσέφυγαν έως το τέλος του 2021, χάνουν το δικαίωμα της διεκδίκησης. Πρόκειται για συνταξιούχους αγρότες του πρώην ΟΓΑ, που έχασαν το 2012 μόνο τα Δώρα, όπως επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα, κάτω από 1.000 ευρώ μικτά.

Ουσιαστικά, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, μόνο μία πολιτική απόφαση θα άνοιγε το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών από επικουρικές συντάξεις και Δώρα στο σύνολο των συνταξιούχων. Ωστόσο, για να αποφασιστεί μία τέτοια κίνηση θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, είτε για την επιστροφή των χρημάτων σε δόσεις είτε για την αφαίρεσή τους από την Προσωπική Διαφορά.

Δείτε επίσης