Οικονομία

«Βαραίνει» ο λογαριασμός της εφορίας: Το χρονοδιάγραμμα, οι δόσεις και οι εκπτώσεις

Ξεκινούν οι πληρωμές για τις οφειλές από το φόρο εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή

«Βαραίνει» ο λογαριασμός της εφορίας: Το χρονοδιάγραμμα, οι δόσεις και οι εκπτώσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη» από το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να βάλουν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, καθώς ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ «τρέχουν» οι πληρωμές για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και των ενισχύσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα νοικοκυριά κάθε μήνα και έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 θα καταβάλλουν διπλή δόση στην εφορία μία για τον ΕΝΦΙΑ και μία για το φόρο εισοδήματος με τη συνολική επιβάρυνση να ανέρχεται σε περίπου 3 δις. ευρώ. Από την πλευρά τους 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν φθηνά κρατικά δάνεια θα πληρώνουν από το τέλος Ιουλίου και για τους υπόλοιπους 95 μήνες τις δόσεις που αναλογούν στα «κουρεμένα» ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος

Ειδικότερα το ημερολόγιο πληρωμών περιλαμβάνει:

1. Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ. Έως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αλλά με τόκο με την ένταξη της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δις. ευρώ.

2. Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτό το μήνα με τη προθεσμία για τη πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις να λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στη περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή φόρος μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Όσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2021 φόρο συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών ενώ Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο φόρος καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

3. Έναρξη πληρωμών για επιστρεπτέα προκαταβολή. Εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση έως τις 29 Ιουλίου οι 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες για την επιστροφή των ενισχύσεων ενώ για όσους πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Δείτε επίσης