Οικονομία

Προς παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οι αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμών

Προς παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σενάριο παράτασης για ένα μήνα, έως το τέλος Αυγούστου αντί στις 29 Ιουλίου, στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών λόγω του αργού ρυθμού υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και των πιεστικών αιτημάτων από τους λογιστές που επικαλούνται φόρτο εργασιών.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του Ιουλίου και του Αυγούστου, χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις επόμενες 6 δόσεις με τη τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας 1.856.610 φορολογούμενοι έχουν γυρίσει τη πλάτη στην εφορία καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.529.658 δηλώσεις Ε1 σε σύνολο 6.386.268 το 2021 με τον ημερήσιο ρυθμό υποβολής να είναι χαμηλός συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και κυμαίνεται κάτω από τις 70.000 δηλώσεις.

Από την πλευρά τους λογιστές και φοροτεχνικοί επικαλούνται φόρτο εργασιών λόγω των νέων υποχρεώσεων (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, αιτήσεις για fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κ.α) και σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κάνουν λόγο για «σκηνικό πολέμου» στα λογιστικά γραφεία ζητώντας τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος μπορούν να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση με δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις αλλά με επιτόκιο κοντά στο 4,5% ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο πάνω από 6% η να την αποπληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 5.453.253 εκκαθαριστικά σημειώματα με το φόρο-λογαριασμό για τους φορολογούμενους να διαμορφώνεται εξής:

• Τρείς στους δέκα ή το 32,89% καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.489.804 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο «κατά κεφαλήν» φόρο να ανέρχεται στα 1.016 ευρώ.

• Ένας στους επτά η 626.451 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ με το συνολικό ποσό των επιστροφών να ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.

• Το 53,28% η 2.413.401 φορολογούμενοι έλαβαν μηδενικό εκκαθαριστικό

Δείτε επίσης