Οικονομία

Power Pass: Εφάπαξ και εντός ημερών η επιδότηση - «Παράθυρο» σε αύξηση

Θέμα ημερών να πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων - Σε αύξηση της επιδότησης, αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια «έδειξε» ο Σκρέκας

Power Pass: Εφάπαξ και εντός ημερών η επιδότηση - «Παράθυρο» σε αύξηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του Power Pass σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί ότι τα νοικοκυριά πιέζονται και πως «ο στόχος είναι μέχρι τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο κάθε ένας θα πάρει το σύνολο του ποσού (σ.σ. δηλαδή εφάπαξ, σε μία δόση), όμως η επιστροφή στους λογαριασμούς θα γίνει σταδιακά, καθώς είναι εκατομμύρια οι δικαιούχοι».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αύξηση των επιδοτήσεων στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού.

Θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις, αν κλείσει η στρόφιγγα αερίου από τη Ρωσία

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής για εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και εν τέλει κλείσει η στρόφιγγα από τη Μόσχα, τότε θα αυξηθεί και η επιδότηση από το κράτος.

Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε και τις τέσσερις παρεμβάσεις για να μειωθεί το ρίσκο να «ξεμείνει» η χώρα μας από φυσικό αέριο:
• Αυξάνεται λειτουργία λιγνιτικών εργοστασίων
• Λειτουργία 5 εργοστασίων αερίου με diesel, εφόσον χρειαστεί
• Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία
• Διπλασιασμός της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας

«Η Ελλάδα θα ανακτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας»

«Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούμε ακόμα και στην έκτακτη ανάγκη, ενώ μειώνουμε συνέχεια την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν, αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο για την επάρκεια», τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, δήλωσε ότι ΡΑΕ θα ολοκληρώσει τους λεπτομερειακούς ελέγχους και πολύ σύντομα θα δοθούν τα νούμερα.

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα ανακτήσει των 90% των υπερκερδών από την παραγωγή. Θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δείτε επίσης