Οικονομία

Σε υψηλο 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Διαμορφώθηκε στο 9,1% για τον Ιούνιο, πιο ψηλά από το 8,6% του Μαΐου

Σε υψηλο 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε υψηλό 40 ετών παραμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα σκαρφάλωσε ακόμη περισσότερο παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 9,1%, σε ετήσια βάση από το εξίσου υψηλό 8,6% του Μαΐου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 1981.

Πέραν των σταθερά υψηλών τιμών στα καύσιμα, στην ενέργεια αλλά και σε βασικά τρόφιμα, οι ανατιμήσεις έχουν «χτυπήσει» για τα καλά τη στέγαση και τις πωλήσεις αυτοκίνητων στις ΗΠΑ.

Μετά τη νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, αναμένεται η αντίδραση της Fed, η οποία έχει υιοθετήσει μια άκρως επιθετική νομισματική πολιτική, με ισχυρές και διαδοχικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, προκειμένου να περιορίσει το πληθωριστικό φαινόμενο. Και παράλληλα έχει προαναγγείλει νέες αυξήσεις των επιτοκίων όσο ο πληθωρισμός αναμένει υψηλός.

Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε και πάλι πτωτικά την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2022, στο 2,3% από 2,9% στα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα υποβάθμησε την πρόβλεψη για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed θα πρέπει να βοηθήσει για τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την εκτίμηση για πληθωρισμό στο 6,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Δείτε επίσης