Οικονομία

Πτώση ρεκόρ για το ευρώ - Υποχώρησε κάτω από το δολάριο μετά από δύο 10ετίες

Η «κατρακύλα» είναι αποτέλεσμα πολλαπλών πιέσεων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο κίνδυνο η Ρωσία να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και να ωθήσει την ευρωζώνη σε ύφεση

Πτώση ρεκόρ για το ευρώ - Υποχώρησε κάτω από το δολάριο μετά από δύο 10ετίες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, το ευρώ υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

(Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα η ισοτιμία επανήλθε στο 1 προς 1).

Αυτό συμβαίνει την ώρα που η ανησυχία για την αύξηση των κινδύνων ύφεσης στην ευρωζώνη συνέχισαν να πλήττουν το ενιαίο νόμισμα.

Το ευρώ έχει υποστεί μια γρήγορη και βίαιη πτώση φέτος, και τώρα έχει περάσει ένα σημαντικό όριο για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον δεκαετίες: την ισοτιμία με το δολάριο.

Η πτώση κατά 12% είναι αποτέλεσμα πολλαπλών πιέσεων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο κίνδυνο η Ρωσία να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και να ωθήσει την ευρωζώνη σε ύφεση. Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες κινούνται με πολύ διαφορετικές ταχύτητες, ενώ το δολάριο έχει μεγάλη ζήτηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία μπορεί να μην είναι το τελικό σημείο, αλλά απλώς ένα σκαλοπάτι για περαιτέρω αδυναμία.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,4% την Τετάρτη και άγγιξε το χαμηλό επίπεδο των 0,9998 δολαρίων. Το τελευταίο σκέλος της πτώσης ήρθε αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενισχύοντας τα στοιχήματα για αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η πτωτική πορεία δεν συνοδεύεται από το είδος των υπαρξιακών αμφιβολιών για το νόμισμα, όταν το ευρώ βυθίστηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων του χρόνων, στις αρχές του 2000, ή όταν η κρίση δημόσιου χρέους πήρε διαστάσεις πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δείτε επίσης