Οικονομία

Chat room για… συνταξιούχους

Η σύνταξη θα βγαίνει στο... mail

Chat room για… συνταξιούχους
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

«Πρεμιέρα» για το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των εν αναμονή συνταξιούχων.

Ουσιαστικά, καταργούνται η αλληλογραφία, οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, για θέματα που αφορούν στην πορεία συνταξιοδότησης. Και θα υπάρχει απευθείας ψηφιακή επαφή μεταξύ του ασφαλισμένου (που έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης) και του υπαλλήλου που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του.

Με το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας ο ασφαλισμένος αναμένεται να λαμβάνει γρηγορότερα τη σύνταξή του, καθώς μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται για την προσκόμιση επιπλέον εγγράφων. Ουσιαστικά, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί ως εξής:

  • Η επικοινωνία μεταξύ του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά, και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δια τηλεφώνου. Η πλατφόρμα βασίζεται στη λογική της αμφίδρομης επικοινωνίας, που επιτρέπει τόσο στον υπάλληλο όσο και στον ασφαλισμένο να ανταλλάσσουν στοιχεία και πληροφορίες και να θέτουν εκατέρωθεν ερωτήματα.
  • Ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικά, επιπλέον δικαιολογητικά από τον ασφαλισμένο και ο τελευταίος να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή λαμβάνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail). Ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει πλέον το 95% των e-mails των εν αναμονή συνταξιούχων. Στη συνέχεια, μέσω της πλατφόρμας θα μπορεί να τα επισυνάπτει και να τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ με καταγεγραμμένη την ημέρα και ώρα αποστολής τους. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη μετάβασης στα υποκαταστήματα.
  • Παράλληλα, μέσα από την πλατφόρμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο την πορεία του αιτήματος συνταξιοδότησής του.

Όπως ανακοινώθηκε, η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/psephiako-domatio-epikoinonias) και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου www.Gov.gr. Την υπηρεσία αυτή, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησής τους.

Επίσης, διευρύνονται οι εργασίες που μπορούν να αναλαμβάνουν οι 458 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι. Συγκεκριμένα, μέσα από το Ψηφιακό Δωμάτιο οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν την ανάθεση της υπόθεσής τους σε πιστοποιημένο επαγγελματία για ανακεφαλαίωση ασφαλιστικού χρόνου και αναγνωρίσεις. Μάλιστα, θα μπορούν να το πράξουν αυτό, ακόμα και όσοι ασφαλισμένοι έκαναν την αίτησή τους πριν από την υιοθέτηση του μέτρου των πιστοποιημένων επαγγελματιών ή δεν το έχουν επιλέξει εξαρχής κατά τη διαδικασία αίτησης συνταξιοδότησής τους. Με αυτόν τον τρόπο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα αποκτήσουν και αυτοί πρόσβαση στο Ψηφιακό Δωμάτιο για να αναλάβουν τέτοιου είδους περιπτώσεις.

«Το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας αποτελεί μία επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη από τον ΕΦΚΑ. Έρχεται να δημιουργήσει έναν νέο ψηφιακό και αξιόπιστο τρόπο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Για να προσθέσει πως «λειτουργεί ως ένα σύγχρονο chat room με δυνατότητα ανταλλαγής εγγράφων και υποβολής ερωτημάτων από τον ασφαλισμένο προς τον εισηγητή του φακέλου του και αντίστροφα. Ταυτόχρονα, αντικαθιστά 3 τρόπους επικοινωνίας συνυφασμένους με την ταλαιπωρία του πολίτη: τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τις τηλεφωνικές κλήσεις και την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου, για την προσκόμιση εγγράφων που αφορούν τη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού φακέλου».

Τα τέσσερα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τη σύνταξη

Με μία σειρά κινήσεις οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιταχύνουν την αποχώρηση από την αγορά εργασίας. Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδί που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι πριν κάνουν το βήμα… εξόδου είναι τα εξής:

  1. Αναγνώριση πλασματικών ετών για την ταχύτερη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. «Παράθυρο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα, ανοίγει με την εξαγορά πλασματικών ετών. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ευρεία «γκάμα» πλασματικών ετών, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών. Με τον τρόπο αυτό, συμπληρώνουν ευκολότερα τους όρους συνταξιοδότησης και αποφεύγουν τον εγκλωβισμό στην αγορά εργασίας μέχρι τα 67.

Προσοχή: οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναγνωρίσουν τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης έως 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη από τα παιδιά και έως 7 έτη από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

  1. Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, ώστε να ανοίξουν την πόρτα εξόδου και σταδιακά να εξοφλήσουν την οφειλή τους στα Ταμεία. Συγκεκριμένα, ευκολότερη έχει γίνει η απονομή σύνταξης –σε όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ στα Ταμεία– καθώς εφαρμόζεται ενιαία ρύθμιση για το σύνολο των ασφαλισμένων (ειδικά για τον ΟΓΑ σε 6.000 ευρώ). Αλλά και όσοι χρωστούν μεγαλύτερα ποσά μπορούν να εξοφλήσουν το ποσό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 για τον ΟΓΑ), και στη συνέχεια να μπουν στη ρύθμιση.
  2. Έγκαιρη προετοιμασία του συνταξιοδοτικού φακέλου για να μην προκύψουν απρόοπτα. Με την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής απόφασης –δύο χρόνια πριν κατατεθεί η οριστική αίτηση– μπορούν να ξεκινήσουν οι ασφαλισμένοι την προετοιμασία για την αποχώρηση από την αγορά εργασίας. Στο ενδιάμεσο, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να προχωρήσουν στον έλεγχο των οφειλών τους για την ταχύτερη επεξεργασία του φακέλου, αλλά να εξετάσουν και το αν θα αναγνωρίσουν πλασματικά έτη. Όσον αφορά στην προσωρινή σύνταξη οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν ειδική αίτηση, καθώς η απονομή της είναι, πλέον, υποχρεωτική.
  3. Επιλογή της «κατάλληλης» ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με το ισχύον σύστημα οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε επτά ασφαλιστικές κατηγορίες για τους κλάδους κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ. Είναι προφανές ότι η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί σε επαύξηση του μέσου όρου συνταξίμων αποδοχών. Βέβαια, είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί με προσοχή, ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε ασφαλισμένου.

Δείτε επίσης