Οικονομία

«Καυτό» διήμερο στα ενεργειακά: Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ποια εναλλακτικά σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι», σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη εντός του έτους

«Καυτό» διήμερο στα ενεργειακά: Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μία εβδομάδα σταθμό για τα ενεργειακά, αυτή που διανύουμε, καθώς μια πρόγευση για το πως θα κυλήσει ο επόμενος χειμώνας, θα δοθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ειδικότερα, στις 20 του μήνα η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με εναλλακτικά σενάρια να είναι στο τραπέζι, σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη εντός του έτους.

Μάλιστα, την αμέσως επόμενη ημέρα θα γίνει γνωστό το αν τελικά ο Nord Stream 1 -που όπως έχει ανακοινωθεί έκλεισε για λόγους συντήρησης - θα λειτουργήσει στις 22 Ιουλίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ήδη εκπονήσει ένα ενεργειακό σχέδιο για τους επόμενους μήνες, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει εξασφάλιση LNG, διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη και λειτουργία με εναλλακτικά καύσιμα - ντίζελ μονάδων φυσικού αερίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξεταστεί. Στη σύσκεψη παρουσιαστήκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και σύμφωνα με την κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το θέμα της ενεργειακής επάρκειας αλλά και η πορεία των τιμών που έχει κινητοποιήσει την κυβερνητική πλευρά. Τυχόν κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG (αφού θα υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός) όσο και στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της μεγάλης ζήτησης (μια αύξηση που μπορεί να φτάσει το 30% με 40%).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πως ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και αναμένεται να υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν υπάρξει προτάσεις για επιβολή πλαφόν στις τιμές, θέμα που βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές στον ευρωπαϊκό Νότο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλεί επιστολή προς την Κομισιόν, με την οποία θα ζητείται να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων η αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, μια εικόνα των επόμενων κινήσεων θα δοθεί στις 26 Ιουλίου στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Δείτε επίσης