Οικονομία

Την ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ

Την ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Την ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Παρβίζ Σαχμπάζοβ και υπέγραψαν νέο μνημόνιο συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας

Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται επίσης νέα συνολική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διαφοροποίησης, των επενδύσεων, του εμπορίου και της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού της κοινωνίας των πολιτών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Μετά τη σημερινή επίσκεψη στο Μπακού, το Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν θα συνέλθει στις 19 Ιουλίου στις Βρυξέλλες για να εξετάσει τις συνολικές σχέσεις και να συζητήσει πιθανούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για μελλοντική συνεργασία.

Εξασφάλιση εναλλακτικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την Ευρώπη

Το νέο μνημόνιο συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας που υπογράφηκε σήμερα από τους δύο προέδρους περιλαμβάνει δέσμευση για διπλασιασμό της δυναμικότητας του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ώστε να παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην ΕΕ έως το 2027. Η δέσμευση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων διαφοροποίησης του σχεδίου REPowerEU και θα βοηθήσει την Ευρώπη να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Με βάση την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ήδη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, από 8,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 12 δισ. κυβικά μέτρα το 2022.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν συμμερίζονται τη φιλοδοξία να επιταχύνουν την ανάπτυξη και αξιοποίηση της δυναμικότητας παραγωγής και μεταφοράς ανανεώσιμης ενέργειας, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι συνέργειες μεταξύ της μετάβασης της ΕΕ σε καθαρές μορφές ενέργειας και του ισχυρού ανεκμετάλλευτου δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας.

Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της παγκόσμιας δέσμευσης για το μεθάνιο, καθώς και ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη να καταστεί η αλυσίδα εφοδιασμού με φυσικό αέριο όσο το δυνατόν πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα. Το μνημόνιο στηρίζει τη δημιουργία συστημάτων συλλογής φυσικού αερίου που διαφορετικά θα εξαερωνόταν, θα καιγόταν ή θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα. Η συνεργασία μας θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της προσχώρησης του Αζερμπαϊτζάν στη δέσμευση.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας, η επίτροπος κ. Σίμσον θα διεξαγάγει διάλογο ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν για την ενέργεια με τον υπουργό κ. Σαχμπάζοβ προκειμένου να συζητηθεί η πρακτική εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας.

Δείτε επίσης