Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 751 ευρώ μέχρι την άνοιξη

Όσο ήταν ο μισθός πριν από την επιβολή των μνημονιακών υποχρεώσεων - Θα θεσμοθετηθεί από το νέο χρόνο μαζί με τις νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 751 ευρώ μέχρι την άνοιξη
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Με τη νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης για να καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός, και περίπου 650.000 χαμηλόμισθοι θα πάρουν ζεστό χρήμα μέσα στην άνοιξη.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι ρυθμίσεις για μείωση εισφορών τόσο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα όσο και των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα μία περαιτέρω ενίσχυση των οικογενειακών εισοδημάτων. Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού, για να καθοριστεί το ύψος της αύξησης, πρακτικά θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε και τη φετινή χρονιά.

Δηλαδή, σε πρώτη φάση θα γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και τους επιστημονικούς φορείς. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ληφθεί η απόφαση από το υπουργείο Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικούς παράγοντες: την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τελικά θα υπάρξει επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μνημονιακές περικοπές, δηλαδή στο ύψος των 751 ευρώ. Κάτι που θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό.

Υπενθυμίζεται πως φέτος έχει δοθεί διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό. Η πρώτη ήταν της τάξης του 2% και είχε δοθεί την 1η Ιανουαρίου και ακολούθησε την 1η Μαΐου μία δεύτερη αύξηση, που έφτασε το 7,5%, με τον κατώτατο μισθό αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται στα 713 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για όσους είχαν τριετίες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %). Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Υπενθυμίζεται πως όσοι παίρνουν επίδομα γάμου έχουν επιπλέον ένα 10% στο μισθό τους. Για τους εργατοτεχνίτες το ημερομίσθιο ξεκινά από τα 31.85 ευρώ και επίσης προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες που είχαν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Έτσι, κυμαίνεται από 33,45 ευρώ για προϋπηρεσία από τρία έως έξι χρόνια, μέχρι 41,4 για όσους ξεπέρασαν τα 18 χρόνια.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά επιδομάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 17,51 ευρώ και το μηνιαίο 438 ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί περαιτέρω τη νέα χρονιά. Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, δύο είναι οι βασικές ρυθμίσεις που βρίσκονται στα σκαριά:

  • Προωθείται η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν μία μικρή αύξηση στο εισόδημά τους μετά τις περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο των Μνημονίων.
  • Παράλληλα, «ψήνεται» μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, που θα είναι 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που επίσης θα δώσει μία μικρή τόνωση στο εισόδημα των μισθωτών. Στόχος είναι σωρευτικά μέσα σε μία τετραετία οι ασφαλιστικές εισφορές να έχουν μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Δείτε επίσης