Οικονομία

Τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών

Τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τάσεις αποκλιμάκωσης εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ο οποίος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα αλλά χαμηλότερα από τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών στο 9,1% του Ιουνίου, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 8,7%.

Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος τον Ιούλιο μετά το άλμα κατά 1,3% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτίμησης για ήπια αύξηση κατά 0,2%.

Ο δομικός Δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις έντονα ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητο σε ετήσια βάση στο 5,9% έναντι εκτίμησης της αγοράς για επιτάχυνση στο 6,1%.

Σε επίπεδο μήνα ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,3%, κινούμενος πάντως σημαντικά χαμηλότερα από το 0,7% που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο.

Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων είχε η μεγάλη μείωση της τιμής των καυσίμων, με εκείνη της βενζίνης να έχει υποχωρήσει κατά 7,7% παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Απρίλιο του 2020 της πανδημίας.

Κάτι που αντιστάθμισε την αύξηση του κόστους των τροφίμων κατά 1,1% και της στέγασης κατά 0,5% (πιο ήπια από το 0,6% του περασμένου μήνα).

Επιπλέον, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 0,4% και των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 1,8%.

Παρά την πτωτική τάση που έδειξαν τα στοιχεία πάντως, οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά έντονες στην αμερικανική οικονομία.

Ενδεικτικά, ο δείκτης των τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 10,9% στους τελευταίους 12 μήνες, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 1979. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - που αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο - είναι στο +15,2% από πέρυσι, ενώ γενικά ο δείκτης των τιμών της ενέργειας εμφανίζει θηριώδη αύξηση κατά 32,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Δείτε επίσης