Οικονομία

HSBC: Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη

η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια της μετά το τέλος του 2022

HSBC: Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναπόφευκτη θεωρεί την ύφεση στην Ευρωζώνη η HSBC, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. η οποία παράλληλα θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια της μετά το τέλος του 2022, καθώς η ύφεση στην ευρωζώνη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε περιορισμό της σύσφιξης νομισματικής πολιτικής.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και οι συνακόλουθες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που επιφέρει, θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν με κορύφωση στο 10% τον Οκτώβριο, αναφέρουν οικονομολόγοι της.

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα καταστήσει την ύφεση «πιθανότατα αναπόφευκτη».

«Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν ο αντίκτυπος της ύφεσης που προβλέπουμε πλέον καταστεί όλο και πιο εμφανής και ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί, πιστεύουμε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα έχει τελειώσει και δεν αναμένουμε πλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2023», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της HSBC η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο - με κίνδυνο μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκτίμησή της η HSBC προέβλεπε αυξήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε επίσης