Οικονομία

«Φουντώνουν» οι φόβοι για δελτίο στο φυσικό αέριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης αν οι Ρώσοι μειώσουν και άλλο τις ροές ή κλείσουν την «κάνουλα»

«Φουντώνουν» οι φόβοι για δελτίο στο φυσικό αέριο
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Στα όριά της βρίσκεται η Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση και την πρόθεση της Ρωσίας να σταματήσει ή να μειώσει ακόμα περισσότερο τη ροή φυσικού αερίου το χειμώνα στη Γηραιά Ήπειρο, εκβιάζοντας έτσι τα ευρωπαϊκά κράτη με έναν «ενεργειακό χιονιά».

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«H πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα εξαντλούσε τα αποθέματα αερίου έως το τέλος του 2022. Κάποιες χώρες θα χτυπηθούν πιο σοβαρά από άλλες, ειδικά η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιταλία. Θα ήταν τότε αναγκαία η διανομή αερίου (σ.σ.: ελεγχόμενη) που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις, στις αρχές του 2023, προκαλώντας την πτώση της κατανάλωσης π.χ. στη Γερμανία κατά 40%», αναφέρει η ειδική ανάλυση του ESM για τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, αν επιβεβαιωθούν τα πιο «μαύρα» σενάρια.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για την αποφυγή μίας μεγάλης κρίσης, όμως δεν αποκλείεται να δούμε και στη χώρα μας φαινόμενα αποκοπής Ενέργειας σε μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά.

Το λεγόμενο δελτίο, ίσως γίνει μία χειμωνιάτικη πραγματικότητα, αν και όλοι το απεύχονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τα πράγματα δυσκολέψουν, τότε, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πιθανόν να δούμε αποκοπές για ορισμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας, κάτι που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση Ενέργειας, έτσι ώστε να «βγει» όσο πιο ανώδυνα γίνεται ο χειμώνας.

Ποσοτικοποιώντας αυτές τις επιπτώσεις, η ανάλυση του Ευρωμηχανισμού υπολογίζει ότι οι ενεργοβόροι κλάδοι στην περίπτωση της διακοπής του ρωσικού αερίου θα έπρεπε να ρίξουν την παραγωγή, προκαλώντας έτσι ζημιά 1,7 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και οδηγώντας αναπόφευκτα σε αύξηση της ανεργίας. Δύο από τις μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρωζώνης θα δέχονταν το βαρύτερο πλήγμα: η Γερμανία και η Ιταλία, που θα «έχαναν» 2,5% από το ΑΕΠ τους.

Σύμφωνα με τον ESM, σε κάποιες χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν περιορισμοί στην παροχή αερίου. Ωστόσο, ακόμα κι αυτές θα επηρεαστούν αρνητικά, λόγω του ντόμινο στις εμπορικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Ισπανία, με μικρότερη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, θα επηρεαστούν έμμεσα.

Τα καλοκαιρινά αποθέματα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ροές φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες αξιοποιούνται κυρίως για να δημιουργηθούν αποθέματα, που είναι κρίσιμα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του χειμώνα. Αν η ζήτηση αερίου ξεπεράσει το ισοζύγιο εισαγωγών - παραγωγής σε χρονικό σημείο που τα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί, τότε η διανομή του αερίου με περιορισμούς θα είναι αναπόφευκτη. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των νοικοκυριών και να «κατέβει» ο διακόπτης στη Βιομηχανία.

Υπάρχει τρόπος η Ευρώπη να αποφύγει ή να περιορίσει αυτό το ισχυρό σοκ; Ήδη κάποιες χώρες στράφηκαν σε άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αέριο, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα συνολικά η εξάρτηση της Ευρωζώνης από τη Ρωσία να υποχωρήσει. Είναι ενδεικτικό ότι αν το ποσοστό εξάρτησης έμενε στα περσινά επίπεδα, η ζημιά στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα έφτανε στις 2,6 ποσοστιαίες μονάδες!

Πέρα από την αναζήτηση εναλλακτικών αγορών, ως «κλειδί» αναδεικνύεται η μείωση της κατανάλωσης, με την επισήμανση ότι η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση αερίου κατά 15%, από το φετινό Αύγουστο έως το Μάρτιο του 2023.

Στη Βιομηχανία αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη χρήση άλλων καυσίμων, ενώ τα νοικοκυριά θα έπρεπε να προσαρμόσουν αναλόγως με τις ανάγκες τους για θέρμανση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, μία μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% από τα νοικοκυριά θα «ψαλίδιζε» τις απώλειες του ΑΕΠ κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά οι περιορισμοί στη διάθεση αερίου δεν θα ήταν αναπόφευκτοι σε όλες τις χώρες. Με αυτό το δεδομένο, αναδεικνύεται ως “εργαλείο” η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών ήτοι η αποτελεσματική χρήση των αποθεμάτων αερίου, έτσι ώστε να βοηθηθούν εκείνες οι χώρες που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε αυτόν το δύσκολο χειμώνα.

Δείτε επίσης