Οικονομία

Η εταιρία με τα μικροτσίπ που δίχασε Κίνα και ΗΠΑ 

Η ταϊβανέζικη εταιρία παράγει το 50% των μικροτσίπ του πλανήτη

Η εταιρία με τα μικροτσίπ που δίχασε Κίνα και ΗΠΑ 
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Οι Αμερικανοί μπορεί να μην ενδιαφέρονται για την κλιμάκωση της έντασης στα στενά της Ταϊβάν, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ανησυχήσουν όταν μάθουν ότι απειλεί την παραγωγή των νέων τους Toyota.

Εάν η κατάσταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι εκτραχυνθεί, γράφει το Reuters, η κινεζική ηγεσία μπορεί να τραβήξει τον «άσο» που κρύβει στο μανίκι της.

Να σταματήσει δηλαδή τις εξαγωγές της νησιωτικής χώρας της Ανατολικής Ασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), της μεγαλύτερης παραγωγού ημιαγωγών ή αλλιώς μικροτσίπ στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 426 δισ. δολαρίων. Όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου, η εταιρία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια Οικονομία, αφού προσφέρει στην Apple και την Qualcomm βασικά στοιχεία για την παραγωγή τους. Και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να τινάξει και τον πιο ψύχραιμο Αμερικανό από την πολυθρόνα του. Η εταιρία-γίγαντας της Ταϊβάν παράγει περίπου το 50% των μικροτσίπ του πλανήτη, ενώ το μερίδιό της στους πιο προηγμένους ημιαγωγούς, των 5 νανομέτρων φτάνει το 90%.

Για να γίνει κατανοητό στους πολλούς το μέγεθος της σημασίας αυτής της εταιρίας, αρκεί να αναφερθεί ότι στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού η έλλειψή τους αποτελεί το βασικό λόγο που σταμάτησε η παραγωγή αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές τους και να καθυστερήσουν οι χρόνοι παράδοσης των ολοκαίνουργων Ι.Χ. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη συνάντηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, με τον πρόεδρο της TSMC, Μαρκ Λιου, η αμερικανική Βουλή ενέκρινε τον νόμο Chips and Science Act, ο οποίος προβλέπει κίνητρα αξίας δισεκατομμυρίων για την κατασκευή εργοστασίων ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, ώστε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν αυτονομία στο συγκεκριμένο τομέα.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν, μάλιστα, ότι είναι κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφάλειας η εξασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με αποτελεσματικά και σύγχρονα μικροτσίπ, στην περίπτωση που η Κίνα πραγματοποιήσει εισβολή στην Ταϊβάν, ή απλά καταστήσει δυσκολότερες τις διαδικασίες κατασκευής ημιαγωγών στη νησιωτική ασιατική χώρα. Και σαφώς και για την Κίνα, μία τέτοια απόφαση θα γυρίσει μπούμερανγκ, αφού και η ηγεσία της βασίζεται εξίσου πολύ στην παραγωγή της TSMC, ωστόσο για τις αμερικανικές εταιρίες, που βλέπουν την ύφεση να τις πλησιάζει και το ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία να μην τελειώνει, το χτύπημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Όπως γράφει το Reuters, σε αυτή την ιστορία η Κίνα κρατάει στα χέρια της το πολυπόθητο… τσιπ.

Δείτε επίσης