Οικονομία

Ενέργεια: «Έρχεται» βαρυχειμωνιά, «βραχυκυκλώνουν» τα νοικοκυριά - «Σήμα» για νέα μέτρα στήριξης

Με το «βλέμμα» στις νέες επιδοτήσεις, ενώ συνεχίζεται το ηλεκτροσόκ από τα απανωτά ρεκόρ στο κόστος ενέργειας - Τα έσοδα θα «σηκώσουν» τις περαιτέρω επιδοτήσεις

Ενέργεια: «Έρχεται» βαρυχειμωνιά, «βραχυκυκλώνουν» τα νοικοκυριά - «Σήμα» για νέα μέτρα στήριξης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Προάγγελος» ενός πολύ δύσκολου ενεργειακού χειμώνα είναι τα απανωτά ρεκόρ που καταγράφονται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να ανεβάσει τον «πήχη» της μηνιαίας επιδότησης, προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για κόστος κιλοβατώρας 0,16-0,18 λεπτά για τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό η πορεία των εσόδων - από φόρους και τουρισμό - είναι το «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά το νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης, με το οποίο μάλιστα θα ανέβει Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10-12 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης: Όλα όσα θα περιλαμβάνει το «πακέτο» της ΔΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές αποφάσεις θα «κλειδώσoυν» στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα έσοδα. Πάντως, τα χθεσινά μηνύματα για την πορεία του προϋπολογισμού ήταν τόσο ενθαρρυντικά, ώστε ο δρόμος για τη συνέχιση της στήριξης οικονομίας και κοινωνίας να θεωρείται ανοιχτός. Συγκεκριμένα, καταγράφτηκε υπερeκτέλεση, με τα έσοδα να υπερβαίνουν τον στόχο κατά 5,1 δισ. στο 7μηνο.

Αναφορικά με τα τιμολόγια, τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στις ονομαστικές τιμές κιλοβατώρας που θα ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο τις επόμενες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές του Αυγούστου.

Σημειώνεται πως ο φετινός Αύγουστος είναι «καυτός» και ενεργειακά. Στην Ευρώπη οι τιμές ρεύματος έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο και κινούνται 6 φορές υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη: Νέο ρεκόρ για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας - Έξι φορές ακριβότερο από πέρυσι

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανήλθε χθες στα 397,33 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση σχεδόν 5%, με την Ελλάδα να εμφανίζεται σε σχετικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Από τις αρχές Αυγούστου η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 376,32 ευρώ/MWh. Με άλλα λόγια, διατηρείται η έντονα αυξητική τάση σε σχέση με τον Ιούλιο, οπότε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς είχε ανέλθει στα 338,14 ευρώ/MWh (από 240,49 ευρώ/MWh τον Ιούνιο), καταγράφοντας μηνιαίο άλμα 41% και σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 300 ευρώ/MWh.

Δείτε επίσης