Οικονομία

Συνταξιούχοι: Πότε θα δοθούν αυξήσεις - Τί θα γίνει με τα αναδρομικά

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς στην κυβέρνηση καλούνται να λάβουν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων θα δοθεί στη ΔΕΘ

Συνταξιούχοι: Πότε θα δοθούν αυξήσεις - Τί θα γίνει με τα αναδρομικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι συνταξιούχοι, καθώς αναμένουν να δουν σε ποιο ύψος θα κλειδώσουν οι αυξήσεις για το 2023, αλλά και τι θα γίνει με το θέμα των αναδρομικών.

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς στην κυβέρνηση καλούνται να λάβουν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων θα δοθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι συνταξιούχοι αναμένουν εξελίξεις σε τέσσερα μέτωπα:

1.«Ξεπάγωμα» των συντάξεων το 2023: Το ποσό της αύξησης θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα δια του δύο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση οι αυξήσεις θα προσεγγίζουν το 6% με 7%, ποσό που θα κλειδώσει ανάλογα βέβαια και με την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο σε πρώτη φάση ζεστό χρήμα θα εισπράξουν περίπου 1.3 εκατομμύρια συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Στους υπόλοιπους συνταξιούχους το ποσό της αύξησης ουσιαστικά θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί η προσωπική διαφορά και αυτό θα συνεχίζεται έως ότου εξαλειφθεί πλήρως.

2.Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: Οι συνταξιούχοι κερδίζουν και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023. Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αφορά όσους έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ.

Το κέρδος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα. Ειδικότερα το ποσό της αύξησης ξεκινά από τα 22 ευρώ το χρόνο και μπορεί να φτάσει τα 676 ευρώ ετησίως για τα υψηλά εισοδήματα.

3. Αναδρομικά: Σε αναμονή είναι οι συνταξιούχοι, καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα των αναδρομικών από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των Δώρων. Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την διεκδίκηση των χρημάτων μόνο για όσους είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι 31 Ιουλίου 2020.

Ωστόσο μένει να φανεί αν θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να επεκταθεί το μέτρο και να δοθεί οικονομική ανάσα στους συνταξιούχους. Ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι και τα …κομπιουτεράκια στην κυβέρνηση έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστεί το κόστος των ρυθμίσεων. Ειδικότερα εξετάζονται τα εξής σενάρια : Να δοθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κάνει δικαστική προσφυγή. Να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους αλλά σε δόσεις. Να «αφαιρεθεί» το ποσό που αντιστοιχεί στα αναδρομικά από την προσωπική διαφορά.

4.Μέτρα στήριξης: Στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως μια νέα επιταγή ακρίβειας. Πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα από την πορεία των τιμών στην ενέργεια, καθώς μια νέα αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε ενίσχυση του πακέτου στήριξης, που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης