Οικονομία

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο

Εξαιρουμένης της βενζίνης και των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων κατά 0,7%

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο με την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών να αντισταθμίζουν τη μείωση των τιμών της βενζίνης που περιόρισε τις εισπράξεις των πρατηρίων

Ειδικότερα, η αξία του συνόλου των αγορών λιανικής τον Ιούλιο παρέμεινε σταθερή μετά την αναθεωρημένη πτωτικά άνοδο 0,8% που είχε παρουσιάσει ένα μήνα πριν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Εξαιρουμένης της βενζίνης και των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων κατά 0,7%.

Οι λεγόμενες δομικές λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών στο ΑΕΠ και τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 0,8%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο 0,1% για τις γενικές λιανικές πωλήσεις, με τις εκτιμήσεις όμως να κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος από μείωση κατά 0,3% έως αύξηση κατά 0,9%.

Γενικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Η μέτρια άνοδος δε, αντισταθμίστηκε από την πτώση των επιχειρηματικών και κρατικών δαπανών, καθώς και των επενδύσεων σε κατοικίες, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, με την αγορά εργασίας να διατηρεί ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο και τη βιομηχανική παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, η οικονομία των ΗΠΑ δεν δείχνει βρίσκεται σε ύφεση.

Δείτε επίσης