Οικονομία

Στεγαστικό πρόγραμμα 1,5 δισ. για τους νέους στο «καλάθι» της ΔΕΘ - Τί προβλέπει

Σε πρώτο πλάνο τα νέα ζευγάρια στο «πακέτο» μέτρων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Ποιες είναι οι παρεμβάσεις για φθηνότερη στέγη που θα ανακοινώσει από το βήμα της Έκθεσης

Στεγαστικό πρόγραμμα 1,5 δισ. για τους νέους στο «καλάθι» της ΔΕΘ - Τί προβλέπει
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στους νέους και στις αντιξοότητες που συναντούν στην καθημερινότητά τους αναμένεται να στραφεί, μεταξύ άλλων, το «βλέμμα» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανακοινώνοντας σημαντικές παρεμβάσεις για φθηνότερη στέγη.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει εντοπίσει εδώ και καιρό το στεγαστικό πρόβλημα και έχει προαναγγείλει ότι θα προβεί σε δράσεις για την ελάφρυνση του δυσανάλογου βάρους που επωμίζονται οι νέοι. Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, είναι ένα στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα νέα ζευγάρια, που θα ξεκινήσει άμεσα από το φθινόπωρο.

Θα περιλαμβάνει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών, και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το δεύτερο σκέλος στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή ακινήτων τα οποία θα παραχωρούνται σε νέους εργαζομένους και ανέργους, με χαμηλό ενοίκιο. Αυτή η δεξαμενή θα συγκροτηθεί και από τα 170 ακίνητα που έχει στην κατοχή της η ΔΥΠΑ, ο πρώην ΟΑΕΔ, τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση και αξιοποίηση.

Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιλογές που θα έχουν οι νέοι είναι να παίρνουν επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας, επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Όλα αυτά να αφορούν και σπίτια φοιτητών. Ακόμη, εξετάζεται και η ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών.

Έπειτα να μοιραστούν τα σπίτια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση, και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Δείτε επίσης