Οικονομία

Τα μέτρα στο «καλάθι» της ΔΕΘ και το ενδεχόμενο για νέες φοροελαφρύνσεις μετά το 2023

Σε πρώτο πλάνο η Οικονομία και η συνεχιζόμενη στήριξη αυτής και της κοινωνίας, υπό το μήνυμα «δίπλα στον πολίτη»

Τα μέτρα στο «καλάθι» της ΔΕΘ και το ενδεχόμενο για νέες φοροελαφρύνσεις μετά το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ, με το επιτελείο του πρωθυπουργού να «κλειδώνει» τις προγραμματικές εξαγγελίες σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.

Αρχικά, έχει... εμπεδωθεί με βάση όλα τα «σημάδια» ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και σαφώς κρύος, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, των «παιχνιδιών» του Βλαντιμίρ Πούτιν με το φυσικό αέριο και των ανατιμήσεων, ενώ στη συνέχεια το παζλ συμπληρώνεται με «καυτές» πολιτικές εξελίξεις και το βλέμμα της εγχώριας σκηνής στις εκλογές.

Οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού «δίνουν και παίρνουν», ενώ μία ακόμη έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των κορυφαίων υπουργών, όπου θα βρεθεί επί «τάπητος» το περίγραμμα των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Το τι θα περιλαμβάνει το φετινό «καλάθι» της Θεσσαλονίκης έχει διαρρεύσει, ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες «κλειδώνουν» εντός των ημερών, με βάση την εικόνα των εισπράξεων το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου και πάντα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές αντοχές. Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε πρώτο πλάνο την Οικονομία και τη συνεχιζόμενη στήριξη αυτής και της κοινωνίας, υπό το μήνυμα «δίπλα στον πολίτη».

Πέρα από τα μέτρα που έχουν «κλείσει» για το πακέτο της ΔΕΘ, πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προβεί και στην προαναγγελία περί περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων για μετά το 2023, με φόντο την απελευθέρωση της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εκπέμποντας έτσι σήμα αισιοδοξίας για την πορεία της Οικονομίας της χώρας.

Πιο αναλυτικά, μέχρι στιγμής το πακέτο της ΔΕΘ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

-Fuel Pass 3 για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου: Τρίτος κύκλος, μετά το Fuel Pass 2 και τη χορήγηση του νέου επιδόματος βενζίνης που φθάνει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

- Χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παραμένει άγνωστο σε πόσους θα δοθούν, καθώς το συνολικό κόστος για όλους φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ πολύ χαμηλότερο είναι το κόστος αν τα αναδρομικά περιοριστούν μόνο σε όσους προσέφυγαν, οι οποίοι θα τα λάβουν ούτως η άλλως, βάσει της απόφασης του ΣτΕ.

-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης: Όλα συνηγορούν ότι το κονδύλι για την περίοδο 2022 - 2023 θα είναι αυξημένο, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Θα προβλέπονται νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ίσως είναι διευρυμένα σε σχέση με τα ισχύοντα.

-Νέα «επιταγή ακρίβειας»: Στα σχέδια του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται και η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας», ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι για να δοθεί μια νέα «επιταγή ακρίβειας» απαιτείται να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος των 300 εκατ. ευρώ.

-Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Μέτρο που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

-Αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022, αλλά και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.

-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 751 ευρώ, από 713 ευρώ σήμερα, δηλαδή η ονομαστική αύξηση αναμένεται να είναι 5,5%.

-Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που βαρύνει περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ, και αποδίδει 450 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

-Στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στην παροχή δυνατότητας στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη, με άτοκα δάνεια, αλλά και με παραχώρηση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Δείτε επίσης