Οικονομία

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων

Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανεβαίνουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης καθώς στο τραπέζι της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να συζητείται μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,75%, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την ομιλία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζέρομ Πάουελ στο Jackson Hall.

O κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις - και θα εξασθενίσει τη δυναμική στην αγορά εργασίας. Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός και ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η οικονομία. Επισημαίνεται ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πως φέτος αναμένονται ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,92% από 3,94% χθες έναντι 1,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,50% από 2,59% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος οι δηλώσεις Πάουελ είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά το ευρώ το οποίο διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0033 δολ. από το επίπεδο των 0,9977 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,007 δολ.

Δείτε επίσης