Οικονομία

«Να άρετε τις κυρώσεις για να ανοίξω την κάνουλα» το εκβιαστικό μήνυμα Πούτιν στην Ευρώπη

Σε διακοπή επ΄αόριστον «δείχνει» το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας πως τα «προβλήματα με την άντληση του φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων» - Εκτοξεύονται οι τιμές, «σεισμικές δονήσεις» στα χρηματιστήρια

«Να άρετε τις κυρώσεις για να ανοίξω την κάνουλα» το εκβιαστικό μήνυμα Πούτιν στην Ευρώπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα ωμό εκβιαστικό μήνυμα στην ΕΕ στέλνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη «σκιά» της κλειστής κάνουλας στο φυσικό αέριο, απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, ενώ αρχικά η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι ο Nord Stream 1 θα επαναλειτουργούσε το Σάββατο.

Εκβιάζοντας ξεκάθαρα και ανοιχτά την Ευρώπη, ο Πούτιν ζητά να αρθούν οι κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα.

«Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε ότι την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».

«Τυφώνας» Nord Stream χτυπά τις αγορές: Εντείνεται η ανησυχία για τα «παιχνίδια» Πούτιν με το αέριο

Στο μεταξύ, πανικό στις αγορές έχουν προκαλέσει τα «παιχνίδια» του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Nord Stream 1, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τις κλειστές κάνουλες του φυσικού αερίου... επ΄αόριστον. Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην έκτακτη σύσκεψη των «27» στις 9 Σεπτεμβρίου και στα αποκαλυπτήρια της Κομισιόν στις 14 του τρέχοντος μηνός για το πλαφόν.

Στα ταμπλό, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν άλμα έως 30%. Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου κερδίζει κατά 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ (+30%).

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω και από το επίπεδο του 0,99 έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φτάνει και στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται αναμένεται να είναι είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 1% ή στο 1,25%. Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).

Παράλληλα, στις ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να πέφτει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4% κατά την έναρξη των συναλλαγών.Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε σχεδόν 3% στις 12.666 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,88%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί πάνω από 2% στις 6.043 μονάδες και ο δείκτης FTSE του Μιλάνου χάνει 2,38% στις 21.400 μονάδες.

Απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει «μάχη» για τις 830 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε συνεδρίαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ αργότερα σήμερα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται αισθητά στο +2,7% και τα 95,53 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.723 δολάρια ανά ουγγιά.

Δείτε επίσης