Οικονομία

Βαριές απώλειες για τη Wall Street

Η αγορά προεξόφλησε νέα άνοδο των επιτοκίων από τη Fed - Όσο ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο υψηλο 40 ετών

Βαριές απώλειες για τη Wall Street
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα η Wall Street, με τους δείκτες να κανουν ελεύθερη πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού, με την αγορά να προεξοφλεί μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε βαριές απώλειες 1.276 μονάδων ή 3,94% και διαμορφώθηκε στις 31.104,97 μονάδες.

Κοντά στη χειρότερη μέρα του 2022 βρέθηκε ο S&P 500, με τον δείκτη βαρόμετρο να κάνει βουτιά 4,33% στις 3.932,69 μονάδες. Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε 5,16% στις 11.633,57 μονάδες.

Η «βουτιά» στους αμερικανικούς δείκτες επέρχεται στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος ανήλθε στο 8,3% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση (+8% και -0,1% αντίστοιχα), δεδομένης της μερικής αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών.

Για τη Federal Reserve όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο εύρος 2,25% – 2,50%, με τους αναλυτές να αναμένουν την περαιτέρω αύξησή του κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης (στο 3% – 3,25%), καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν αποκλιμακώθηκε τον Αύγουστο στα επιθυμητά ή προσδοκώμενα επίπεδα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα επιμείνουν στις επιθετικές επιτοκιακές παρεμβάσεις (προς 3η συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης), κάτι το οποίο εύλογα επιδρά αρνητικά τόσο στις μετοχές, όσο και στα κρατικά ομόλογα (στο 3,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ).

Δείτε επίσης