Οικονομία

Φθηνή στέγη: «Κληρώνει» για 100.000 νέους - Την Πέμπτη τα «αποκαλυπτήρια» για το πρόγραμμα - «μαμούθ»

Αύριο οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών για το πρόγραμμα - «μαμούθ» των 1,8 δισ. -Τί προβλέπει - 100.000 νέοι ωφελημένοι

Φθηνή στέγη: «Κληρώνει» για 100.000 νέους - Την Πέμπτη τα «αποκαλυπτήρια» για το πρόγραμμα - «μαμούθ»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πρόγραμμα - «μαμούθ» για φθηνή στέγη ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Οι δράσεις θα ξεδιπλώνονται σταδιακά με στόχο να δοθεί μια «ανάσα» στους νέους, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία.

Τα «αποκαλυπτήρια» του προγράμματος αναμένεται να γίνουν αύριο, Πέμπτη από τους αρμόδιους υπουργούς, όπως δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όσο για τη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ δάνεια, τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, ενώ οι τράπεζες θα βάλουν το ¼.

Οι τράπεζες, όπως εξήγησε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και για αυτόν τον λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα ¾ του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

«Ουσιαστικά μιλάμε για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι 275 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει 275 ευρώ τον μήνα και θα του μείνει και το σπίτι» επεσήμανε ο υπουργός.

Σε πρώτο πλάνο η στεγαστική πολιτική - Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Ουσιαστικά, θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με χαμηλότοκα δάνεια, κίνητρα για ανακαίνιση κατοικιών αλλά και θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής». Τα στεγαστικά αυτά «μπόνους» θα συνδυαστούν με πρόσθετα μέτρα, όπως η αύξηση του ορίου της επένδυσης για χορήγηση κατοικία Golden VISA από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

Το βασικό πλέγμα μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή προβλέπει τα εξής:

-Ξεκινά ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες) με σκοπό να εξασφαλισθεί χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα καλύψει 10.000 νέους μέχρι 39 ετών και θα είναι εστιασμένο σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

-Προβλέπεται κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να ανακαινίσουν τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες τα κλειστά τους ακίνητα. Ωστόσο θα έχουν την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

-Θεσμοθετείται για δημόσια οικόπεδα και κτίρια η έννοια της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές, που με έξοδά τους θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Δημιουργείται ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ειδικό πλέγμα μέτρων θα μπει σε εφαρμοστή για τους νέους που σπουδάζουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση στέγης. Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες. Αυτό αφορά στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Να σημειωθεί πως οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Δείτε επίσης