Οικονομία

«Κληρώνει» για παρέμβαση στο φυσικό αέριο - Αναλυτικά παραδείγματα για το τι επίδομα θέρμανσης θα λάβει μία 4μελής οικογένεια

Περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσοι έχουν διατηρήσει σε «θέση μάχης» τους καυστήρες και τους λέβητες για πετρέλαιο θέρμανσης

«Κληρώνει» για παρέμβαση στο φυσικό αέριο, «έρχονται» οι ανακοινώσεις
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Το στοίχημα της κυβέρνησης για αλλαγή καυσίμου θέρμανσης δεν είναι απλό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά θερμαίνονταν έως τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα είτε από επιλογή είτε επειδή δεν είχαν δυνατότητα θέρμανσης με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Επιπλέον, περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσοι έχουν διατηρήσει σε «θέση μάχης» τους καυστήρες και τους λέβητες για πετρέλαιο θέρμανσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια εργασίας που εκπόνησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξει στο αυξημένο επίδομα θέρμανσης για περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, εκτίμησε ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες νοικοκυριά που «έκαιγαν» ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ περίπου 100 χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που για πρώτη φορά θα έχουν δυνατότητα επιδότησης μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Όλοι αυτοί οι νέοι χρήστες πετρελαίου θέρμανσης θα είναι οι πιο κερδισμένοι του νέου συστήματος, καθώς πέρα από την οριζόντια επιδότηση του 0,25 ευρώ, θα λάβουν και διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Έτσι, αν κάποιος πέρσι έχασε το επίδομα θέρμανσης γιατί υπερέβη τα εισοδηματικά όρια, π.χ. για 1.000 ευρώ, φέτος δεν θα πάρει απλώς επίδομα, αλλά θα είναι διπλό αν «κάψει» πετρέλαιο θέρμανσης. Περισσότερα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό, άλλωστε, είπε και ο πρωθυπουργός στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. “Θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης”, ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σαφάρι ελέγχων

Στο μεταξύ, να διασφαλίσει την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην «χαθεί» στη διαδρομή, θέλει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο, αφού παρά την ειδική, οριζόντια επιδότηση που ανακοινώθηκε, με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό το πετρέλαιο θέρμανσης και πιο «φιλικό» για την τσέπη των καταναλωτών, κάποιοι στην αγορά «σφυρίζουν» αδιάφορα. Πριν από περίπου ένα δεκαήμερο, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η εκτίμηση της αγοράς ήταν ότι θα «παίξει» στο 1,60-1,70 ευρώ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα, των 90-95 δολαρίων, ενώ οι προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση και μείωση της ζήτησης ενισχύουν το σενάριο της περαιτέρω υποχώρησης του «μαύρου χρυσού». Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε οριζόντια επιδότηση 0,25 ευρώ στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά ταύτα, κάποιοι στην αγορά υποστηρίζουν ότι η τιμή εκκίνησης θα παραμείνει γύρω στο 1,60 ευρώ, σα να μην τρέχει τίποτα!

Με δεδομένο ότι κάτι ανάλογο διαπιστώθηκε και κατά την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και χρειάστηκε η... διακριτική πίεση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για να μειωθεί η τελική τιμή, αυτό που υπόσχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι από την πρώτη μέρα έναρξης της περιόδου θέρμανσης θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο να εντοπιστούν όσοι θα παραβούν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, για να «ροκανίσουν» την επιδότηση.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνεται το φετινό επίδομα θέρμανσης για μία 4μελή οικογένεια.

  • Το επίδομα βάσης αυξάνεται από τα 300 ευρώ πέρσι, στα 350 ευρώ φέτος, ενώ από πέρσι αυτό το επίδομα αυξάνεται ή μειώνεται με τους ειδικούς συντελεστές που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί (βαθμοημέρες). Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.
  • Για κατοικία στο Βελούχι, το περσινό επίδομα ήταν 680 ευρώ, και φέτος ανεβαίνει στα 794 ευρώ. Στην περίπτωση που φέτος το νοικοκυριό «κάψει» πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται στα 1.588 ευρώ.
  • Για κατοικία στην Γκούρα, το επίδομα ανεβαίνει από τα 420 ευρώ πέρσι, στα 490 ευρώ φέτος. Αν γίνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ πέρσι το νοικοκυριό «έκαψε» ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα ανεβαίνει στα 980 ευρώ.
  • Για διαμέρισμα στην Πετρούπολη, το επίδομα από 210 ευρώ πέρσι, αυξάνεται φέτος στα 245 ευρώ. Θα διπλασιαστεί στα 490 ευρώ αν το νοικοκυριό ζεσταθεί φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πέρσι «έκαψε» φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι εκκρεμεί ο ορισμός του ελάχιστου και του ανώτατου δυνατού επιδόματος θέρμανσης, που πέρσι ήταν 100 ευρώ και 750 ευρώ, αντιστοίχως. Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.

Δείτε επίσης