Οικονομία

Νέα ηλεκτρονικά «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής: «Έρχονται» εξπρές και επιτόπιοι έλεγχοι με tablet

Πλήρης εικόνα για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου, αυτόματες διασταυρώσεις και επιβολή προστίμων - Όλο το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για χτύπημα της φοροδιαφυγής και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών έως το τέλος του έτους

Νέα ηλεκτρονικά «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής: «Έρχονται» εξπρές και επιτόπιοι έλεγχοι με tablet
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα ηλεκτρονικά «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει η ΑΑΔΕ και προχωρά έως το τέλος του έτους σε επιτόπιους ελέγχους εξπρές σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τη χρήση tablets από τους ελεγκτές, ενώ δρομολογεί δράσεις, όπως η επιχειρησιακή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων (Data Analytics), η ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis).

Με το νέο σύστημα οι ελεγκτές με το tablet ανά χείρας όπου θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα για το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία η της επιχείρησης θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου και να επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Επίσης, θα μπορούν να ελέγξουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχει υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροπος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, μετά την appodixi που τέθηκε χθες σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.

Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με περιορισμό της γραφειοκρατίας και του χρόνου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν:

-Η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.

-Η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας και η ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων. (10/22).

-Η εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησία.

-Η επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.

-Οι διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων

-Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου

-Η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα

-Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)

- Η αξιοποίηση δεδομένων καρτών αλλοδαπής

-Η επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

-Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις - πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο)

-Η αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty

Δείτε επίσης