Οικονομία

Ρεύμα: Όσο μικρότερη κατανάλωση, τόσο υψηλότερη επιδότηση - Η έξτρα έκπτωση 15% και η οριζόντια παρέμβαση για το φυσικό αέριο

Σε λίγο οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τρεις κλίμακες αναμένεται να παρουσιάσει ο Κ. Σκρέκας - Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο - Δείτε τα τιμολόγια όλων των παρόχων για τον Οκτώβριο

Ρεύμα: Όσο μικρότερη κατανάλωση, τόσο υψηλότερη επιδότηση - Η έξτρα έκπτωση 15% και η οριζόντια παρέμβαση για το φυσικό αέριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με τρεις κινήσεις η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης της κοινωνίας «για όσο χρειαστεί» εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης. Σήμερα το πρωί, στις 09.30, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Οκτώβριο, ενώ μόλις χθες τη νύχτα ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια για τον ερχόμενο μήνα από τους προμηθευτές.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση (υψηλότερη επιδότηση για χαμηλότερη κατανάλωση) και θα προβλέπεται έξτρα έκπτωση 15% για όσους έχουν πετύχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται πως χθες κατατέθηκε η τροπολογία για την έκπτωση άμεσα και μέχρι το τέλος του έτους στην αντλία στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και την κατάργηση από το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μάλιστα, και οι τιμές των παρόχων για τον Οκτώβριο δεν είναι αυξημένες εν σχέσει με τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου «προσγειώθηκε»« συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, αν και διατηρεί υψηλή μεταβλητότητα.

Τρεις κλίμακες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί ένα σχήμα επιδότησης με τρεις κλίμακες για το ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση το οποίο όσο μικρότερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Έτσι, για καταναλώσεις έως 400 ή ακόμα και 500 KwH το σχήμα των επιδοτήσεων θα καλύπτει σχεδόν πλήρως τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών θα προστατεύονται από υπέρμετρες αυξήσεις, ενώ πρόνοια αναμένεται να υπάρξει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν δύνανται να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος. Η επιδότηση θα «χαμηλώνει» για καταναλώσεις πάνω από αυτό το επίπεδο και περίπου ως την περιοχή τουλάχιστον των 800 KwH ως και 1000 KwH, ενώ θα προβλέπεται και μια ανώτερη κλίμακα με αναλογικά μικρότερη επιδότηση. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί ένα bonus συνέπειας για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, αλλά αυτό θα πιστώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του τετραμήνου και όχι στους έναντι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, περίπου το 75% των καταναλωτών δεν θα δουν ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με σήμερα, ενώ στην πρώτη κλίμακα το πλαίσιο προστασίας θα «σβήνει» πάνω από το 90% των ανατιμήσεων, περίπου όπως και σήμερα. Βεβαίως, περιορισμένη επιδότηση θα έχουν όσοι κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά με αυξημένη κατανάλωση, αλλά και οικιακοί καταναλωτές που δεν έχουν μόνο ένα σπίτι (π.χ. ένα σπίτι και ένα εξοχικό).

Οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο

Όσο για το φυσικό αέριο, κρίθηκε ότι μια κλιμακωτή επιδότηση δεν είναι λειτουργική, ενώ δεν δύναται να εφαρμοστεί bonus συνέπειας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για πολυκατοικίες, για τις οποίες ο λογαριασμός εκδίδεται συνολικά και στη συνέχεια επιμερίζεται στους ενοίκους. Το μοντέλο επιδότησης θα είναι όμοιο με αυτό του ρεύματος, απλά σε οριζόντια βάση, αν και η επιδότηση θα είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στην περιοχή των 10-12 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα, με την τιμή, πάντως, αυτή τη στιγμή να έχει φτάσει περί τα 24 λεπτά/ κιλοβατώρα. Και μπορεί η αύξηση της επιδότησης σε σχέση με πέρυσι να είναι σημαντική, δεν θα «σβήσει», όμως όλη την αύξηση, με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές που επέλεξαν το φυσικό αέριο ως φθηνότερο μέσο θέρμανσης.

Τα τιμολόγια Οκτωβρίου

-ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
-Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
-Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
-Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
-Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Δείτε επίσης