Οικονομία

Ρεύμα: Tρεις κλίμακες επιδότησης έως 485 ευρώ τον Οκτώβριο - Ποιοί θα πάρουν «μπόνους» 50 ευρώ - Στα 90 ευρώ η ενίσχυση στο φυσικό αέριο

Οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο και ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού - Όλα όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Ρεύμα: Οι τρεις κλίμακες της επιδότησης Οκτωβρίου - Ποιοί θα πάρουν «μπόνους» 50 ευρώ - Στα 90 ευρώ η ενίσχυση στο φυσικό αέριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρεις κλίμακες για τις επιδοτήσεις ρεύματος τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας το πρωί της Τετάρτης.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι για καταναλώσεις πάνω από 501 κιλοβατώρες θα υπάρξει «μπόνους» 50 ευρώ στην επιδότηση, αν καταγράφεται μείωση 15% στην ημερήσια κατανάλωση σε την αντίστοιχη κατανάλωση το 2021.

Παράλληλα, θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο αλλά και ένα ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα αποορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του. Ειδικα για τον μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών είπε ότι ο ελληνικός μηχανισμός έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε είναι τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης:

- να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών

- να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα
- να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες και αυτή θα αφορά σε όλες τις παροχές, κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης ρεύματος για τα νοικοκυριά

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

-Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν έναν νοικοκυριώο μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσηγ του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

-Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 1.001 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 2% των νοικοκυριών. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αποορροφούμε σχεδόν το 100% των αυξήσεων πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση στο ρεύμα για επαγγελματίες και αγρότες

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Οκτώβριο:

- Για παροχή ισχύος έως 35 KVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα απορροφώνας το 80% της αύξησης.
- Για όσους ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες ανά μηνα η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436/μεγαβατώρα.

Συνολικά το ποσό για την επιδότηση στο ρεύμα για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο και την επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ Εμπορίας οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και θα απορροφήσει πάνω από το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Για την επιδότηση στο φυσικό αέριο σε μη οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματικά τιμολόγια ανακοινώθηκε ότι ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε, τέλος, την επιβολή ειδικού τέλους ύψους δέκα ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από εταιρείες παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά και μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικές πηγές καυσίμων όπως το βιομεθάνιο και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επέκτασης υποδομών του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Δείτε επίσης