Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έως και 90% απορροφώνται οι αυξήσεις τον Οκτώβριο - Οι 3 κλίμακες της επιδότησης - Ποιοι κερδίζουν το «μπόνους» των 50 ευρώ

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» των επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας - Τι τιμές δίνουν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έως και 90% απορροφώνται οι αυξήσεις τον Οκτώβριο - Οι 3 κλίμακες της επιδότησης - Ποιοι κερδίζουν το «μπόνους» των 50 ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κατά έως 90% απορροφώνται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το «πακέτο» των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τον Οκτώβριο.

Ο αρμόδιος υπουργός περιέγραψε το κλιμακωτό σύστημα των επιδοτήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στο «μπόνους» που θα πάρουν όσα νοικοκυριά μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Συνολικά, η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο θα δώσει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το 1 δισ. εξ αυτών να προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Σκρέκας, ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττονται από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό».

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

- Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
- Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.


Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
- Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Δείτε επίσης