Οικονομία

Φυσικό αέριο: Οριζόντια ενίσχυση 90 ευρώ σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Η επιδότηση απορροφά το 50% της αύξησης και επωφελούνται 700.000 νοικοκυριά - Ειδικό τέλος για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

Φυσικό αέριο: Οριζόντια ενίσχυση 90 ευρώ σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στα 700.000 ανέρχονται τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν από την επιδότηση στο φυσικό αέριο, η οποία ανέρχεται στα 90 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Οκτώβριο. Το μέτρο ενάντια στο ράλι των τιμών θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Με βάση το «πακέτο» που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το πρωί της Τετάρτης, η επιδότηση είναι οριζόντια, αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».

Ειδικό τέλος για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα περιείχαν και ένα μέτρο στο πλαίσιο της πολιτικής θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη με την επιβολή τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

- Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

- Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

- Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές»

Δείτε επίσης