Οικονομία

Ο χρήσιμος «οδηγός» των επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο: Τί θα πληρώσω για ρεύμα και αέριο με παραδείγματα

Τρεις κλίμακες επιδότησης στο ρεύμα ανάλογα με την κατανάλωση - Ποιοί κερδίζουν το μπόνους των 50 ευρώ, ποιά η προϋπόθεση - Αναλυτικά παραδείγματα με τις χρεώσεις με και χωρίς την ενίσχυση - Οριζόντια στήριξη 90 ευρώ για 700.000 νοικοκυριά

Ο χρήσιμος «οδηγός» των επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο: Τί θα πληρώσω για ρεύμα και αέριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κατά έως 90% απορροφώνται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το «πακέτο» των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τον Οκτώβριο.

Ο αρμόδιος υπουργός περιέγραψε το κλιμακωτό σύστημα των επιδοτήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στο «μπόνους» που θα πάρουν όσα νοικοκυριά μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Συνολικά, η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο θα δώσει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το 1 δισ. εξ αυτών να προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Σκρέκας, ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττονται από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό».

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

- Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
- Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.


Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
- Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Παραδείγματα για οικιακούς καταναλωτές

Με βάση τα όσα εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας, το ΥΠΕΝ δημοσιεύει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα με τα οποία θα γίνει η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράδειγμα 1:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 ΚWh/μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 62 ευρώ

Παράδειγμα 2:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 ΚWh/μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 413 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 118 ευρώ, και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 108 ευρώ

Παράδειγμα 3:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ, και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 220 ευρώ

Τι ισχύει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 Κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 Κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Η επιδότηση που προβλέπεται στο φυσικό αέριο για νοικοκυριά και εμπορικούς καταναλωτές
Για την επιδότηση στο φυσικό αέριο, ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι «για τα οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε επαγγελματίες, δηλαδή μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται τον Οκτώβριο στα 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Αυτό αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Φυσικό αέριο: Οριζόντια ενίσχυση 90 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά

Στα 700.000 ανέρχονται τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν από την επιδότηση στο φυσικό αέριο, η οποία ανέρχεται στα 90 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Οκτώβριο. Το μέτρο ενάντια στο ράλι των τιμών θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Με βάση το «πακέτο» που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το πρωί της Τετάρτης, η επιδότηση είναι οριζόντια, αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».

Ειδικό τέλος για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

Στα 700.000 ανέρχονται τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν από την επιδότηση στο φυσικό αέριο, η οποία ανέρχεται στα 90 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Οκτώβριο. Το μέτρο ενάντια στο ράλι των τιμών θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Με βάση το «πακέτο» που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το πρωί της Τετάρτης, η επιδότηση είναι οριζόντια, αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».

Ειδικό τέλος για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα περιείχαν και ένα μέτρο στο πλαίσιο της πολιτικής θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη με την επιβολή τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

- Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

- Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

- Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές»

Δείτε επίσης