Οικονομία

Ύμνοι των Financial Times για την ελληνική οικονομία: Ένα από τα 7 «θαύματα» σε περιόδους κατήφειας

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση «λυγίζει» την Ευρώπη, η οποία «τρέχει» προς την ύφεση, οι FT εξυμνούν τη χώρα μας για την ισχυρή ανάπτυξη και τις υψηλές αποδόσεις στον τουρισμό, κάνοντας λόγο για ένα από 7 οικονομικά «θαύματα»

Ύμνοι των Financial Times για την ελληνική οικονομία: Ένα από τα 7 «θαύματα» σε περιόδους κατήφειας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ύμνους για μια Ελλάδα που ξεχωρίζει ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες που «λυγίζουν» από το ασήκωτο βάρος της «τέλειας καταιγίδας» στην ενέργεια, φιλοξενούν σε άρθρο τους οι Financial Times, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάπτυξη και υψηλές επιδόσεις στον τουρισμό, ο οποίος φέτος κέρδισε το στοίχημα, ξεπερνώντας σε έσοδα και αφίξεις το «χρυσό» 2019.

Οι FT κάνουν λόγο για ένα «οικονομικό θαύμα» και παραθέτουν στοιχεία, που επιβεβαιώνουν γιατί η χώρα μας είναι μια «όαση» στην έρημο.

«Σε περιόδους κατήφειας, όπως η σημερινή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο λάθη στις περισσότερες χώρες, είναι σημαντικό να επισημαίνονται οι ελάχιστες που αντικρούουν τον επικρατούντα πεσιμισμό. Αυτές είναι οι εφτά που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που «τρέχει» προς την ύφεση και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία».

Με αυτά τα λόγια ο Ruchir Sharma, Προέδρος του Rochefeller International, προλογίζει άρθρο του στους Financial Times, για τις χώρες «οικονομικά θαύματα» του σήμερα που υπολείπεται σοβαρά σε αισιόδοξες ειδήσεις.

Όπως γράφει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες έξι μοιράζονται μια σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και υψηλές αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Κατά μια εκπληκτική σύμπτωση οι περισσότερες από αυτές αψηφούν τις βαθιές προκαταλήψεις σχετικά με τις υποτιθέμενες αμυδρές προοπτικές ορισμένων χωρών, πολιτισμών και συστημάτων.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Ruchir Sharma υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να είχαν φτάσει στο 50%, το ποσοστό αυτό ωστόσο σήμερα έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε μια υγιή οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ruchir Sharma σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία, που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα του με τα οικονομικά θαύματα και είχε βιώσει μεγάλα δεινά την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επίλογος του άρθρου της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας με τον Ruchir Sharma να διαπιστώνει ότι παρά τα προαναφερθέντα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία τους, ή την πολιτική που εφαρμόζεται ή σε μια άλλη περίπτωση να επικρατούσε εφησυχασμός.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί ήδη νικητές σε μια περίοδο δικαιολογημένης διεθνούς ανησυχίας.

Δείτε επίσης